1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Acceptgiro blijft nog even

Betalen met een acceptgiro blijft nog even mogelijk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de kaart per 1 januari 2019 naar het museum zou gaan, maar de koepel van banken, de Betaalvereniging Nederland, heeft besloten de afschaffing voor onbepaalde tijd uit te stellen.

"Goede doelen en sommige consumenten blijken de papieren acceptgiro nog relatief veel te gebruiken", zegt een woordvoerder. Vooral ouderen gebruiken de acceptgiro nog vaak. Volgens de betaalvereniging werden vorig jaar nog 19 miljoen papieren acceptgiro's ondertekend en verstuurd; zo'n 10 procent van alle acceptgiro's die worden betaald.

Goede doelen zouden ook meer geld krijgen als ze papieren acceptgiro's in enveloppen naar particulieren sturen. "Blijkbaar gaan mensen - met zo'n acceptgiro - toch eerder tot een donatie over", aldus de woordvoerder.

Hoeveel jaar extra deze manier van betalen krijgt, weet de koepel van banken niet. "Dat onderzoeken we regelmatig. Maar er zal een keer een eind komen aan de acceptgiro."

Historisch laag

Uit het jaarverslag van de Betaalvereniging Nederland blijkt verder dat de schade door fraude met elektronische betalingen afgelopen jaar historisch laag was: 800.000 euro. Dat is 43 procent minder dan in 2015. "Betalen met pinpassen, iDEAL, internetbankieren en mobiele apps neemt jaarlijks toe met dubbele groeicijfers. En dan toch die daling van schade. Dat komt doordat bankklanten zich minder snel laten misleiden."

De voorlichtingscampagne 'Hang op, klik weg, bel uw bank' werkt blijkbaar. Daarnaast investeren banken en betaalinstellingen voortdurend in beter toezicht op frauduleuze handelingen. "Ons betalingsverkeer is snel, gemakkelijk, betrouwbaar en veilig. Zeker binnen Europa doet Nederland het uitstekend", aldus de betaalvereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl