Demonstranten protesteren tegen de regering van Maduro in de hoofdstad Caracas
NOS NieuwsAangepast

VS spreekt zorgen uit over Venezuela in VN-Veiligheidsraad

In de VN-Veiligheidsraad is achter gesloten deuren vergaderd over de crisis in Venezuela. De VN-gezant van de Verenigde Staten hoopt dat internationale druk ertoe leidt dat president Maduro het geweld beëindigt en dat de democratie in het land hersteld wordt.

De bijeenkomst was bedoeld om alle leden op de hoogte te stellen van de ernst van de situatie, zegt gezant Haley. "We pleiten niet voor ingrijpen van de Veiligheidsraad."

Venezuela

De situatie in Venezuela is erbarmelijk. Er is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen en het land heeft te kampen met een hyperinflatie. In de hoofdstad Caracas moeten mensen uren in de rij staan om bij de supermarkt naar binnen te kunnen en de prijzen voor basisproducten zijn torenhoog geworden.

Instabiel

De afgelopen weken zijn honderdduizenden mensen uit protest tegen de regering de straat op gegaan. President Maduro treedt hard op: er zijn zeker 42 doden gevallen bij de demonstraties.

"Het begint nu behoorlijk instabiel te worden in Venezuela", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur na de bijeenkomst. Het was voor het eerst dat het land in de Veiligheidsraad is besproken.

Een demonstrant in gevecht met de oproerpolitie in Caracas

Brazilië

Ondertussen maakt buurland Brazilië zich zorgen over de grote aantallen vluchtelingen uit Venezuela. Dagelijks steken meer dan 6000 mensen de grens over. De meesten zijn op zoek naar eten en medicijnen en keren dan weer terug, anderen blijven in Brazilië en proberen er een baan te vinden.

Brazilië bereidt zich voor op een massa-instroom als de crisis in Venezuela verslechtert, zegt de Braziliaanse minister van Defensie.

Maduro klaagt

President Maduro heeft gisteravond ook nog van zich laten horen. Hij klaagde over de behandeling die Venezolaanse ambtenaren krijgen in het buitenland; zo zouden ambtenaren zijn uitgescholden en zijn foto's van ze op sociale media geplaatst om te laten zien hoe goed ze het in het buitenland hebben.

Maduro vergeleek dat met de vernedering van Joden in de Nazi-Duitsland. "Wij zijn de Joden van de 21ste eeuw", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl