Google wil Apple verslaan met slimmere functies

Reuters
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Van "welke bloem is dat" tot "wat zijn de openingstijden van dit restaurant". Google wil ons zoveel mogelijk informatie geven, uiteraard compleet met eigen advertenties. Het bedrijf heeft vandaag met 'Lens' een nieuwe stap gezet in die informatievoorziening. Dit is een functie die objecten op foto's kan herkennen en hierover informatie geeft.

Als voorbeeld toonde het bedrijf een foto waarop een restaurant te zien is. Iets wat we met onze blote ogen ook kunnen waarnemen. Wat Google vanaf nu doet is niet alleen de naam tonen. Het geeft ook informatie óver het restaurant. Denk aan de menukaart of openingstijden.

De internetgigant gaat Lens integreren in bestaande producten, waaronder Google Foto's. Een woordvoerder van Google Nederland bevestigt dat de functionaliteit "later dit jaar" beschikbaar komt voor Nederlandse gebruikers. Lens komt ook naar de virtuele assistent van Google, maar die is nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Google Foto's krijgt daarnaast de optie om automatisch je complete fotobibliotheek te delen met een contactpersoon. Bijvoorbeeld je partner. Dit kun je beperken tot bepaalde personen, zoals je kinderen. Google zal daar ongetwijfeld goed over na hebben gedacht, maar er zal maar net een foto bijzitten die je om wat voor reden dan ook niet wil delen.

De foto-app van Google werd twee jaar geleden op dezelfde conferentie gepresenteerd. De manier waarop de app foto's kan herkennen werd gezien als een grote stap. Tegelijkertijd waren er zorgen. Gaat het analyseren van de foto's niet te ver? Deze nieuwe functionaliteit kan die zorgen opnieuw gaan aanwakkeren.

Slimme computers

Lens wordt, net als de foto-app, gedreven door Googles kunstmatige intelligentie. Deze techniek, die bestaat uit steeds slimmer wordende computers, wordt met de dag belangrijker voor het bedrijf.

Naast Lens kondigde het bedrijf een update voor de Google Assistant aan. De virtuele secretaresse komt naar de iPhone, maar vooralsnog alleen in de VS. Ondersteuning in het Nederlands blijft voorlopig ook uit. Beide functies kunnen wel een geduchte concurrent voor Apple worden, aangezien Google Foto's (en daarmee Lens) ook beschikbaar is voor iOS.

Apple heeft al jaren zijn slimme assistent, Siri, maar die loopt qua mogelijkheden steeds verder achter op wat Google doet. Dat komt deels doordat de smartphonemaker niet zoveel informatie wil verzamelen als Google, naar eigen zeggen om zo de privacy van gebruikers te beschermen.

Virusscanner

Tijdens de presentatie maakte Google ook bekend dat de volgende versie van Android, die nu nog O heet, een eigen virusscanner krijgt. Die gaat apps die mensen installeren uit de Play Store controleren op virussen. Google hanteert een soepeler doorlatingsbeleid dan Apple, waardoor er nog wel eens een malafide app in de Play Store belandt.