Dumoulin blij dat Ten Dam nog een jaar doorgaat

Laurens ten Dam NOS

Laurens ten Dam wil nog een jaar als profrenner actief zijn. De 36-jarige meesterknecht van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia maakte dat na de elfde etappe bekend.

Er waren al tijden speculaties of dit het laatste jaar van Ten Dam zou zijn, maar vandaag liet hij zien nog met de besten mee te kunnen. Hij zat mee bij een ontsnapping, maar liet zich zakken om zijn kopman bij te staan.

Ten Dam wist het al een tijdje: niet mijn laatste jaar

De nummer negen van de Tour de France van 2014 verkeerde al maanden in dubio of hij er nog een jaar aan vast zou plakken. "Ik heb met het thuisfront al overlegd en we zijn er eigenlijk al twee maanden over uit dat dit niet mijn laatste jaar wordt."

Na twee mindere jaren heeft Ten Dam het weer naar zijn zin in het peloton. "2015 was een slecht jaar en vorig jaar een raar jaar omdat ik in de VS woonde. Maar vorig jaar heeft me wel het plezier in fietsen helemaal teruggegeven."

Leuk om voor zo'n kopman te rijden

Zoals hij woensdag in de elfde etappe reed, is Ten Dam een aanwinst voor elke wielerploeg. "Ik ben blij dat ik de benen heb die ik nog hoor te hebben", zei Ten Dam. "Althans, dat vind ik zelf. En het is leuk om voor zo'n kopman (Tom Dumoulin, red.) te rijden natuurlijk."

"Vanaf de eerste klim ging het los en ik reageerde eigenlijk alleen op Amador", zegt Ten Dam over het koersverloop. "Per ongeluk zat ik mee. Daarna was het een beetje improvisatie, want van de acht man die mee waren was niemand gevaarlijk voor het klassement, behalve Rui Costa. "

Ten Dam moest als stoorzender fungeren en deed hij met verve. "Het deed wel pijn, want die mannen bleven prikken. Maar zij hebben ook een jasje uitgedaan. We hadden afgesproken dat ik bovenop de laatste klim zou wachten op Tom. Daarna heb ik de afdaling volle bak gereden."

Dumoulin: hoop dat Ten Dam bij ons doorgaat

Dumoulin wil dat Ten Dam bij Sunweb blijft

Dumoulin is blij dat Ten Dam er nog een jaar aan vastknoopt en is vol lof over zijn ploeggenoot. "Ik kan het goed met hem vinden en hij rijdt als een trein. Ik zou heel gelukkig zijn als hij nog een jaar voor ons rijdt."

De etappe van vandaag kende volgens Dumoulin geen verrassend verloop. "We hadden veel aanvallen verwacht en die kwamen er ook. We bleven echter rustig en pareerden alles best eenvoudig."