ANP
NOS Nieuws

Indonesië pakt scheepswrak-dieven op

In Indonesië zijn naar nu blijkt eind april professionele scheepswrak-dieven aangehouden. Het gaat om de bemanning van een Chinees baggerschip. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het illegaal optakelen van verschillende scheepswrakken, waaronder verschillende Japanse schepen die afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Eind vorig jaar bleek dat twee Nederlandse oorlogswrakken van de bodem van de Javazee zijn verdwenen. Van een derde schip ontbraken grote delen. Mogelijk zijn de resten van de schepen verkocht als oud ijzer, maar wat er precies met de schepen is gebeurd is niet duidelijk.

Kranen

Of de Chinezen ook de Nederlandse schepen hebben laten verdwijnen, is niet duidelijk. De Indonesische marine had de bemanning van het Chinese baggerschip al eens gearresteerd. Het schip is met twee grote kranen uitgerust. Op het schip zou veel ijzer liggen afkomstig van scheepswrakken, meldt het tijdschrift Maritime Executive.

De zevenkoppige bemanning wist na de eerste arrestatie met boot en al naar Maleisië te vluchten, maar de kustwacht van dat land greep op verzoek van Indonesië in. Of ze nog vastzitten is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl