Arjan Wessels had meerdere keren schade aan zijn vrachtwagen door ladingdieven
NOS NieuwsAangepast

Ladingdiefstal: ze spuiten de chauffeur plat en gaan hun gang

Op de parkeerplaats bij Zevenbergschenhoek begint vrachtwagenchauffeur Arjan Wessels vanochtend vroeg aan zijn eerste rit naar Antwerpen. Op de bewaakte parkeerplaats staat zijn wagen betrekkelijk veilig, maar dan moet hij de weg op, met een lading die interessant kan zijn voor criminelen.

Wessels is blij dat chauffeurs vanaf vandaag telefonisch aangifte kunnen doen van ladingdiefstal, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Onderweg heb je namelijk geen tijd om naar het politiebureau te gaan."

Hij weet welke spullen populair zijn bij de ladingdieven. "Drank, witgoed, kleding, schoenen. Daar wordt nogal eens van gestolen."

Ik heb een keer meegemaakt dat de achterdeuren openstonden. Daar kwam ik tijdens het rijden pas achter.

Arjan Wessels

Zelf heeft hij nooit een ladingdiefstal meegemaakt, maar het scheelt soms weinig. "Het gebeurt regelmatig dat ze met messen kijken wat er in de vrachtwagen zit. Ik heb ook een keer meegemaakt dat de achterdeuren openstonden. Daar kwam ik tijdens het rijden pas achter."

De daders lieten de lading toen liggen. "Volgens mij had ik toen gips in de wagen. Dat is niet iets wat je even meeneemt."

Hij kent wel collega's die een deel van hun lading verloren door diefstal. "Ik heb gehoord dat dieven bij de grensovergang Hazeldonk een halve vracht met nieuwe banden meenamen. Dat gebeurt. Ze spuiten de chauffeur gewoon even plat met een slaapmiddel en dan kunnen ze rustig hun gang gaan."

Vrachtwagenchauffeurs hoeven niet meer langs politie na ladingdiefstal

Te veel gedoe

Van de paar keer dat het zeil van zijn aanhanger werd opengesneden heeft Wessels geen aangifte gedaan. "Als ze een halve vrachtwagen leegroven, is het een ander verhaal. Maar hiervoor was het gewoon te veel gedoe. Je moet naar een politiebureau. Ze moeten de schade opnemen. Dat neemt tijd in beslag en dat kun je niet gebruiken als je onderweg bent."

Daarom juicht hij de nieuwe mogelijkheid om telefonisch aangifte te doen toe, ook van de schade aan de aanhanger. "Zo'n scheur is wel te repareren, maar het is toch schade en het kost geld. Dus dan is het fijn als er een landelijk nummer is dat je kunt bellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl