Het gijzelvirus zorgde voor problemen bij Q-Park
NOS Nieuws

Dijkhoff: Nederland heeft geluk gehad met gijzelvirus

Dat Nederland nauwelijks lijkt te zijn getroffen door het Wannacry-gijzelvirus, is waarschijnlijk een kwestie van geluk. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff tegen de NOS gezegd op een conferentie over computerbeveiliging in Den Haag.

"Er zijn landen die net als wij heel bewust bezig zijn met digitale beveiliging, en die wel hard geraakt zijn", aldus Dijkhoff. "En ook in Nederland waren computers kwetsbaar, we hadden veel harder geraakt kunnen worden. Ik kan geen reden bedenken waarom wij zo goed zijn weggekomen."

Het 'gijzelvirus' dat dit weekend in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Rusland tot problemen leidde, leverde voor zover bekend in Nederland alleen ongemak op bij parkeergarages van Q-Park. Daar konden mensen niet betalen doordat systemen in de parkeergarage waren getroffen door de zogenoemde ransomware.

Noord-Korea

Volgens computerbeveiliger McAfee zijn in Nederland minimaal 39 netwerken geïnfecteerd, al is niet te zeggen hoeveel computers daar onderdeel van uitmaken. "We zijn nu goed weggekomen, maar we moeten er dus voor zorgen dat we voor de volgende keer goed voorbereid zijn", aldus de staatssecretaris.

Er zijn aanwijzingen dat Noord-Korea achter het gijzelvirus zit. In de broncode van het virus zijn fragmenten aangetroffen die eerder door Noord-Koreaanse hackers zijn gebruikt. Maar die kunnen echter zijn aangebracht als misleiding, waardoor niet met zekerheid te zeggen is of het inderdaad om een actie vanuit Noord-Korea gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl