Reorganisatie bij Blokker komt aan als mokerslag

Aangepast
ANP

"We hebben het niet zien aankomen, het is een mokerslag", zegt CNV vakbondsman Martijn den Heijer. "Met één veeg wordt het leven van meer dan 2000 mensen op zijn kop gezet", reageert Nico Meijer van FNV Handel.

"Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt", zegt Meijer. "Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag."

Volgens de vakbonden is het nog onduidelijk welke filialen gaan sluiten en wie zijn baan kwijt is. "Maar werknemers kunnen hun eigen knopen wel tellen. Als je werkt bij een van de winkelmerken die verkocht worden, weet je wel hoe laat het is", denkt Meijer.

Voor werknemers wordt het een hele onzekere tijd.

Martijn den Heijer

Volgens het CNV is duidelijk dat delen van de Blokker-winkels niet opgewassen blijken tegen de enorme concurrentie op de onlinemarkt. Ook het verlies aan arbeidsplaatsen is veel groter dan de bonden hadden voorzien.

Blokker heeft met de bonden een sociaal plan afgesloten dat loopt tot 1 juni 2018. Daarin zijn al afspraken gemaakt over het begeleiden van mensen van werk naar werk.

Maar makkelijk wordt dat niet, denkt Den Heijer. "Er vallen nu 1900 banen weg en het is lastig om mensen onder te brengen in de detailhandel, want die krimpt sowieso. Voor werknemers wordt het een hele onzekere tijd."

De bonden horen in de loop van de week de details van Blokker en kunnen dan pas de echte gevolgen voor de werknemers overzien.

Baankansen

Medewerkers van Blokker Holding die ontslagen worden, staan er beter voor dan de 8000 ontslagen medewerkers bij V en D vorig jaar. Volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat het nu beter met de detailhandel dan de afgelopen jaren.

"De kansen in de detailhandel zijn niet beroerd. In elke winkelstraat zie je wel advertenties hangen voor nieuw personeel", zegt Witjes. Wel verwacht hij dat jongere werknemers makkelijker een nieuwe baan vinden dan oudere medewerkers. "Dat zag je ook bij V en D."

Witjes adviseert oudere werknemers zich flexibel op te stellen bij het vinden van een nieuwe baan. "Veel winkels willen dat hun personeel één dag in het weekend werkt, daar moet je voor openstaan."

Het UWV verwacht dat er in de komende twee jaar ongeveer 15.000 tot 20.000 extra banen bijkomen in de detailhandel. Van de werknemers die in de detailhandel ontslagen worden, vindt volgens Witjes ongeveer 85 procent van de jongere werknemers, en ongeveer 33 procent van de 50-plussers binnen een jaar weer een nieuwe baan. Het merendeel van de 8000 ontslagen medewerkers van V en D is inmiddels weer aan de slag.

STER Reclame