Blokker-winkel in Amsterdam tijdens de Dolle Dagen
NOS NieuwsAangepast

Reorganisatie bij Blokker komt aan als mokerslag

"We hebben het niet zien aankomen, het is een mokerslag", zegt CNV vakbondsman Martijn den Heijer. "Met één veeg wordt het leven van meer dan 2000 mensen op zijn kop gezet", reageert Nico Meijer van FNV Handel.

"Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt", zegt Meijer. "Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag."

Volgens de vakbonden is het nog onduidelijk welke filialen gaan sluiten en wie zijn baan kwijt is. "Maar werknemers kunnen hun eigen knopen wel tellen. Als je werkt bij een van de winkelmerken die verkocht worden, weet je wel hoe laat het is", denkt Meijer.

Voor werknemers wordt het een hele onzekere tijd.

Martijn den Heijer

Volgens het CNV is duidelijk dat delen van de Blokker-winkels niet opgewassen blijken tegen de enorme concurrentie op de onlinemarkt. Ook het verlies aan arbeidsplaatsen is veel groter dan de bonden hadden voorzien.

Blokker heeft met de bonden een sociaal plan afgesloten dat loopt tot 1 juni 2018. Daarin zijn al afspraken gemaakt over het begeleiden van mensen van werk naar werk.

Maar makkelijk wordt dat niet, denkt Den Heijer. "Er vallen nu 1900 banen weg en het is lastig om mensen onder te brengen in de detailhandel, want die krimpt sowieso. Voor werknemers wordt het een hele onzekere tijd."

De bonden horen in de loop van de week de details van Blokker en kunnen dan pas de echte gevolgen voor de werknemers overzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl