ANP

Facebook overtreedt de Nederlandse privacywetgeving, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf doet dit volgens de waakhond onder meer omdat het gebruikers onvolledig informeert over het gebruik van persoonsgegevens.

De privacywaakhond onderzocht de manier waarop het platform gegevens van de 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers verwerkt. Op basis hiervan concludeert de organisatie dat Facebook op zeven punten gebruikers niet goed of niet volledig vertelt wat gebeurt met hun gegevens.

Daarnaast zegt de Autoriteit Persoonsgegevens te hebben vastgesteld dat Facebook "bijzondere gegevens van gevoelige aard" gebruikt zonder "uitdrukkelijke toestemming" van gebruikers.

Het gaat hierbij volgens de waakhond onder meer over gegevens die iets zeggen over de seksuele geaardheid van een gebruiker. Op basis hiervan konden er gerichte advertenties worden getoond. Daarmee is Facebook inmiddels gestopt.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt nog te bekijken of Facebook ook gestopt is met andere overtredingen. Als dat niet zo is, overweegt de privacywaakhond sancties. De Franse waakhond is al een stap verder: die heeft Facebook een boete van 150.000 euro opgelegd. In Duitsland, België en Spanje wordt het techbedrijf ook op dit onderwerp onderzocht.

Niet eens

Facebook benadrukt in een reactie tegenover de NOS dat het de afgelopen jaren veel gedaan heeft om gebruikers meer controle over hun privacy te geven. Daarin zou je kunnen lezen dat het platform vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens achterloopt met zijn onderzoek, maar dat wil Facebook niet zo zeggen.

Het bedrijf is het daarnaast niet eens met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar zegt wel blij te zijn dat bepaalde problemen al uit de wereld zijn geholpen.

Ook vindt Facebook dat de Nederlandse privacywaakhond niet de autoriteit heeft om te oordelen. Het bedrijf stelt dat het volgens de Europese privacyregels verantwoording moet afleggen aan het land waar zijn Europese hoofdkantoor is gevestigd.

Dat is in dit geval Ierland en de toezichthouder daar ziet volgens Facebook geen problemen. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet dat anders, omdat Facebook een kantoor in Nederland heeft.

STER reclame