Werken op de laptop in het vliegtuig.
NOS Nieuws

'Welk probleem lossen we op met laptopverbod?'

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) snapt niet wat de Amerikanen willen bereiken met een eventueel verbod in Europa van laptops in vliegtuigen. Als het aan de VS ligt, mogen passagiers die richting Amerika vliegen hun laptop of tablet niet meer meenemen naar hun stoel. Ze mogen dan alleen nog mee in het vrachtruim.

De Amerikaanse autoriteiten zijn bang voor aanslagen met elektronica die is volgestopt met explosieven. De maatregel geldt al voor acht landen in het Midden-Oosten, maar de verwachting is dat de VS deze eis binnen enkele dagen ook aan Europese luchtvaartmaatschappijen zal stellen.

"Maar wij denken dan: een explosief kan ook in een laptop zitten die tussen de vracht ligt", zegt Joost van Doesburg van de VNV.

Hij wijst ook op het grote gevaar dat lithium-batterijen spontaan in brand vliegen: "Dat is in het verleden gebeurd. Zo'n brand is dan niet te blussen, want de bemanning kan er tijdens de vlucht niet bij. Dan ben je verder van huis."

Daad stellen

Volgens Van Doesburg lijkt het erop alsof president Trump graag een anti-terreur-maatregel wil invoeren, maar dat er nauwelijks over de gevolgen is nagedacht. "Hij introduceert een nieuw terreur-gevaar plus een enorm risico tijdens het vliegen. Kortom, deze 'oplossing' lijkt een groter gevaar dan het risico."

De VNV verwacht dat vandaag of morgen de Amerikanen met een dergelijke eis richting Europa komen. "Op dit moment overleggen Europese en Amerikaanse topambtenaren met elkaar. De VNV is in gesprek met diverse ministeries. We hebben minister Blok laten weten dat wij niet zitten te wachten op dit soort schijnmaatregelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl