De Mexicaanse journalist Javier Valdez werd midden op straat doodgeschoten
NOS NieuwsAangepast

Bekende Mexicaanse journalist doodgeschoten op straat

  • Cees Zoon

    Correspondent Mexico

  • Cees Zoon

    Correspondent Mexico

"Wonen in de staat Sinaloa is een risico, en journalist zijn is een extra risico", zei Javier Valdez onlangs in een interview over zijn werk. "We hebben geleerd te leven in tijden waarin de kogels om je oren vliegen."

Maar echt leren kun je dat niet: gisteren rond het middaguur werd Valdez, een van de bekendste journalisten van Mexico, in het centrum van de stad Culiacán doodgeschoten.

Mexicaanse journalist

Weinig journalisten in Mexico weten meer van de wereld van de drugskartels dan Valdez wist. Hij schreef er niet alleen duizenden artikelen over, maar ook vele boeken.

En als geen ander kende hij de gevaren van zijn vak. Hij en zijn collega's van het weekblad Riodoce werden herhaaldelijk bedreigd en op hun redactie ontplofte al eens een handgraat die door onbekenden naar binnen was gegooid.

Javier Valdez

Het blad verschijnt in Culiacán, de hoofdstad van de noordwestelijke staat Sinaloa. Daar werd tot voor kort de dienst uitgemaakt door El Chapo, de leider van het gelijknamige kartel. Sinds diens uitlevering aan de VS eerder dit jaar is het geweld weer opgelaaid door een interne strijd over de opvolging.

Dit jaar

Maar Mexicaanse journalisten zijn in het hele land potentiële slachtoffers. Valdez is al de zesde journalist die dit jaar wordt geëxecuteerd. Media in tal van staten worden onder druk gezet niet te publiceren over de drugscriminaliteit en met name niet over de relatie tussen politici en criminelen.

In de afgelopen 17 jaar zijn meer dan honderd journalisten vermoord. Slechts in drie gevallen zijn de daders gepakt en veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl