Geert Mak krijgt oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds

Geert Mak ANP

Geert Mak krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De schrijver wordt geëerd vanwege zijn grote staat van dienst als chroniqueur van de geschiedenis van Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

"Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis", schrijft het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt."

De 70-jarige Mak schreef onder meer De Eeuw van mijn Vader, Hoe God verdween uit Jorwerd en De levens van Jan Six.

Fonds op naam

De prijs, een geldbedrag van 150.000 euro, wordt op 27 november uitgereikt. 75.000 euro mag vrij worden besteed en de andere helft is het startkapitaal voor een fonds op naam. De naam en de doelstelling van dit fonds worden mede door de winnaar van de Cultuurfonds Prijs bepaald.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat elk jaar naar een persoon of een instelling die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur.

Eerdere winnaars zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).