NOS NieuwsAangepast

DNB redt levensverzekeraar Conservatrix via onteigening

Levensverzekeraar Conservatrix heeft gedwongen een nieuwe eigenaar gekregen en is daarmee gered. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de Baarnse verzekeraar ondergebracht bij Trier Holding, een Nederlandse onderneming van de Amerikaanse investeerder Eli Global.

Trier Holding betaalde voor de overdracht het symbolische bedrag van 1 euro, laat demissionair minister Dijsselbloem van Financiën weten in een brief aan de Kamer.

88 miljoen

De nieuwe eigenaar verstevigt de kapitaalbuffers met 88 miljoen euro. Polishouders ondervinden geen enkel nadeel van de eigendomsoverdracht en behouden al hun rechten.

Volgens DNB was er sprake van een 'gevaarlijke ontwikkeling van de solvabiliteit' en vormde dit een bedreiging voor het voortbestaan van Conservatrix. Na jaren van sterke omzetgroei kwam de verzekeraar in 2014 in problemen. Het benodigde vermogen voor de verzekeringsverplichtingen slonk en zakte ver onder het vereiste minimum. De verzekeraar stopte prompt met de verkoop van polissen aan nieuwe klanten.

100.000 klanten

Conservatrix, de Latijnse naam betekent 'beschermster', werd opgericht in 1869 en is sinds 1872 actief op de Nederlandse markt. Het verzekeringsbedrijf heeft ongeveer 100.000 klanten met levensverzekeringen, pensioenen, uitvaartverzekeringen en hypotheken en beheert 400 miljoen euro aan polisgeld.

DNB probeerde de afgelopen jaren op diverse manier de aandeelhouder, de directie en de raad van commissarissen te bewegen om de kapitaalbuffers te verstevigen, maar de situatie verslechterde alleen maar. Commissarissen en directie werden ontslagen en DNB stelde een stille curator aan.

Ruzie met familie

Intussen ruziede de aandeelhoudersfamilie Henny bij de rechter met DNB over onder meer de waardering van de hypotheekportefeuille en beschuldigde de toezichthouder van intimidatie.

Uiteindelijk besloot DNB tot het zware middel van een overdrachtsplan, waarbij het bedrijf gedwongen een andere eigenaar krijgt. De oprichtersfamilie Henny is daarmee aan de kant gezet. De rechter stemt hiermee in, zo blijkt uit een publieke uitspraak die de rechtbank Amsterdam vandaag gedaan heeft.

Het is voor het eerst dat de toezichthouder gebruik maakt van een gedwongen aandelenoverdracht bij een verzekeraar. Dat de rechter hiermee akkoord gaat, ziet DNB als steun van het toezicht.

Friesland Bank

De ingreep is in zekere zin vergelijkbaar met Friesland Bank in 2012. Die bank verkeerde in financieel zwaar weer, had solvabiliteitsproblemen en dreigde om te vallen. De bank kon niet op eigen kracht verder en werd onder aansturing van DNB uiteindelijk overgenomen door Rabobank.

De nieuwe eigenaar van Conservatrix, Trier Holding, maakt deel uit van investeerder Eli Global, een groep van bedrijven, actief in onder meer verzekeringen, financiële dienstverlening, gezondheidszorg en kredietmanagement.

De voormalige aandeelhouders kunnen de overdracht van het bedrijf niet bij de rechter aanvechten. Ze kunnen nog wel een schadeloosstellingsprocedure starten tegen de overheid, zegt minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl