Fietsen bij een studentencomplex in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Politie gaat misdaad voorspellen met nieuw systeem

De Nationale Politie gaat aan de slag met een systeem dat op basis van nauwkeurige criminaliteitsgegevens misdaden voorspelt. Met dit Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) is al geëxperimenteerd in onder andere Amsterdam en Den Haag.

In de pilotfase van het systeem werden steden opgedeeld in vakken van 125 bij 125 meter. Van die vakken werden gedurende twee jaar misdaadgegevens verzameld. Op basis van die gegevens kan de kans op een nieuw incident worden berekend. Daarbij gaat het om delicten waar een patroon in zit, zoals fietsendiefstal, inbraak, zakkenrollerij en autokraken.

Aan de hand van die gegevens, bijvoorbeeld een wekelijkse hausse aan fietsendiefstallen op vrijdagmiddag, kan het rooster van de politie worden aangepast. De gegevens kunnen ook aanleiding zijn om in bepaalde wijken meer aan inbraakpreventie te doen.

Veelplegers

Aan de proef deden Amsterdam, Den Haag en steden in Oost- en Noord-Nederland en Noord-Holland mee.

In het systeem worden de adressen van veelplegers en verdachten in een straal van 500 tot 1000 meter vastgelegd. Ook de afstand tot de dichtstbij wonende verdachte bij zaken zoals inbraak en straatroof wordt geregistreerd.

Korpsen die mee willen doen aan het systeem kunnen zich daarvoor aanmelden bij de Nationale Politie. Die streeft ernaar dat eind volgend jaar alle korpsen op het systeem zijn aangesloten. Nederland is dan het eerste land ter wereld met zo'n politiesysteem. Agenten krijgen iedere week een update van risicogebieden. Ook het CBS levert gegevens voor het systeem aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl