NOS NieuwsAangepast

Skinny jeans en borsten maken Suske en Wiske weer hip

Een hoodie, hippere kapsels en sportieve sneakers. Zomaar een paar veranderingen die zijn doorgevoerd in de populaire Vlaamse strip Suske en Wiske. "Het was allemaal een beetje verouderd, nogal old school. En dat is allemaal veranderd", zegt stripauteur Peter van Gucht.

Het zal dus voor de fans wel even schrikken zijn, als de nieuwste Suske en Wiske woensdag in de winkels ligt. Wiske heeft de grootste metamorfose ondergaan, zegt Van Gucht. "Het kapsel is realistischer geworden. Vroeger was dat zó eenvoudig dat het wel een Playmobil-poppetje leek."

Ook heeft Wiske borsten gekregen. 'Meisjesachtige vormen', noemt de stripauteur het. "We wilden de figuurtjes wat ouder maken, zodat ze ook wat cooler zijn voor de lezers van nu." Suske en Wiske zijn in de strip nu dertien jaar oud. "Oudere kinderen zijn toch cooler voor onze doelgroep. Dan willen ze het lezen."

Suske ontkwam ook niet aan een nieuwe look. "Hij draagt nu een rode hoodie", legt Van Gucht uit. "Vroeger droeg hij altijd een rood T-shirt. Nu is het gewoon een beetje moderner geworden." Om het nóg meer van deze tijd te maken, is Suske ook in skinny jeans gehesen en draagt hij sneakers.

De makers willen dat de strip van nu is. En niet meer iets van vroeger. Maar het idee, zoals bedenker Willy Vandersteen het vroeger heeft bedoeld, blijft volgens Van Gucht overeind staan. "Geen politieke kleur, geen drugs en geen erotiek. En dat doen we nog steeds niet."

 • Standaard Uitgeverij
  Willy Vandersteen maakte in 1952 en 1953 De Schat van Beersel
 • Standaard Uitgeverij
  De Groene Splinter werd voor het eerst in 1957 uitgegeven
 • Standaard Uitgeverij
  En een jaar later verscheen De Duistere Diamant

Wél zijn de veranderingen uitgebreid voorgelegd aan de huidige doelgroep: kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud. Want bij eerdere metamorfoses waren fans niet altijd even blij. "We hebben die kinderen gevraagd wat ze van Suske en Wiske vonden."

En wie denkt dat alleen Suske en Wiske onder handen zijn genomen, heeft het mis. Jerom draagt nu een soort hipster-armbandje. "En met die baard is hij natuurlijk ook al een beetje een hipster", vertelt Van Gucht. Zowel Jerom als Lambik zijn ook op geheel eigen wijze gemoderniseerd.

 • Standaard Uitgeverij
  De Planeetvreter is vanaf woensdag te koop
 • Standaard Uitgeverij
  Natuurlijk met de vernieuwde Suske en Wiske

De Planeetvreter is het nieuwste album van Suske en Wiske (nummer 339) en ligt vanaf woensdag in de winkels. Lezers kunnen vanaf nu rekenen op spannende verhaallijnen en extra actiescènes. "We zijn ontzettend trots op deze nieuwe uitgave", zegt Standaard Uitgeverij.

Oude titels, die eventueel opnieuw worden uitgebracht, blijven in de oorspronkelijke stijl. "En dat doen we voor iedereen die van die nostalgie houdt, die terugdenken aan Willy Vandersteen", laat de uitgeverij weten. "Dus de vernieuwde Suske en Wiske zijn alleen te zien in de nieuwe verhalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl