ANP

Naar schatting 140.000 supporters hebben in het centrum van Rotterdam Feyenoord gehuldigd. De spelers verschenen kort na 12.00 uur op het bordes van het stadhuis op de Coolsingel. Aanvoerder Dirk Kuijt en trainer Giovanni van Bronckhorst toonden als eersten de kampioensschaal aan de fans.

Lee Towers verscheen vlak voor de ploeg op het bordes om de menigte 'op te warmen'. Uit tienduizenden kelen klonk het "Niets is sterker dan dat ene woord: Feyenoord". Kort daarna liepen Kuijt en Van Bronckhorst het bordes op en ontstaken fans vuurwerk, waarna de hele ploeg volgde.

Fans vieren het landskampioenschap in het centrum van Rotterdam ANP

Kuijt scandeerde 'kampioenen', Van Bronckhorst zei trots te zijn op alles en iedereen, waarna Lee Towers, het elftal en de Coolsingel You'll Never Walk Alone zongen. In het publiek waren veel kinderen; scholen in Rotterdam hadden hen vrij gegeven om de huldiging bij te kunnen wonen.

Kuijt en Van Bronckhorst spreken Coolsingel toe

Korpschef Paauw van de politie Rotterdam maakte zich geen zorgen over de drukte en noemde de sfeer voorafgaand aan de huldiging goed. Even voor 11.00 uur had de politie supporters opgeroepen om niet meer naar de stad te komen omdat het centrum vol was.

Er waren veel veiligheidsmaatregelen genomen. Duizend agenten en heel veel beveiligers waren ingezet en op strategische plekken waren roadblocks en vrachtwagens geplaatst. Ook was een adelaar paraat om eventueel drones uit de lucht te halen.

'Emotie tonen'

Toen de spelers in het stadhuis binnenkwamen, werd door de aanwezigen in de zaal 'Geen woorden, maar daden' gezongen. Burgemeester Aboutaleb refereerde in zijn toespraak voor de ploeg aan de druk die de spelers en staf gevoeld moeten hebben. "Grote mensen zijn echt groot, als mensen zoals Giovanni op nationale televisie in huilen uitbarsten. Dan durf je je emotie te laten zien." De schaal is een fantastisch mooi cadeau voor de stad, zei de burgemeester.

Het bordes was versierd met een groot spandoek waarop stond: Landskampioen 2016-2017. Veel fans stonden vanochtend vroeg al in de rij om een goede plek te bemachtigen voor de huldiging.

STER reclame