EPA (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Weer maffia-infiltratie bij opvangkamp Italië

In het zuiden van Italië heeft de politie 68 leden opgepakt van een groep die een opvangkamp voor vluchtelingen runde. Onder hen zijn een priester en de baas van een hulporganisatie, melden Italiaanse media.

De groep wordt verdacht van banden met de maffia, wapenhandel en fraude. De Arena-clan van de Calabrische maffia, de 'Ndrangheta, zou al meer dan tien jaar de controle hebben gehad over het kamp in Isola di Capo Rizzuto. De clan stak in die tijd naar verluidt een derde van de 100 miljoen euro aan Europese middelen voor het kamp in eigen zak.

De baas van een lokale hulporganisatie zou de 'Ndrangheta hebben geholpen bij de infiltratie. Ook zou hij ervoor hebben gezorgd dat de maffia grote opdrachten voor onder meer de verzorging in het kamp kreeg toegespeeld. Het opvangkamp in de buurt van de havenstad Crotone is een van de grootste van Europa.

De maffia zit overal waar geld te verdienen valt.

Rop Zoutberg, correspondent Italië

"Het is niet voor het eerst dat de maffia infiltreert in de vluchtelingenopvang in Italië", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. Eerder werd de aanwezigheid van de maffia al ontdekt in kampen in en rond Rome en bij het grote kamp Mineo op Sicilië.

Vanwege de grotere vluchtelingenstromen in de laatste jaren is de opvang van vluchtelingen zeer aantrekkelijk geworden voor de maffia, zegt Zoutberg. "De maffia zit overal waar geld te verdienen valt. En de vluchtelingenstroom is nu een minstens zo grote bron van inkomsten als bijvoorbeeld wapenhandel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl