NOS
NOS VoetbalAangepast

'Kuijt is Feyenoord, daar kunnen fans zich mee identificeren'

Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk en de Volkskrant-journalist Willem Vissers zaten zondag op de tribune in De Kuip en maakten van nabij de emoties mee die het kampioenschap van Feyenoord losmaakte. In Studio Voetbal delen ze hun ervaringen.

"Ik heb nog nooit zo veel mensen zien huilen", aldus Van Hooijdonk. "De tranen rolden over verschillende wangen. Op een gegeven moment werd ik zelf ook geëmotioneerd. Ik stond er nu zelf tussen en zag wat het de mensen doet. Mooi."

"Het was overweldigend mooi", aldus Vissers. "De opkomst was indrukwekkend. Het kon niet misgaan, dat bestaat niet. Ik zag breedgeschouderde mannen elkaar zoenen. Fantastisch. Zelden zo meegemaakt."

'Hele team op sleeptouw'

Het werd vooral de zondag van Dirk Kuijt. Vorige week bij het debacle tegen Excelsior (3-0) was hij nog gepasseerd, maar tegen Heracles Almelo (3-1) groeide hij met drie goals uit tot de man van de wedstrijd.

"Kuijt heeft het fantastisch gedaan", aldus oud-international John van 't Schip. "Hij heeft het hele team op sleeptouw genomen en mentaal een grote rol gespeeld. Een geweldige voetballer en een geweldige professional."

'Dirk Kuijt is Feyenoord'

"Een van de mooiste sportverhalen", aldus Vissers. "In het eerste jaar de KNVB-beker winnen, in het tweede verdwijnt hij uit het elftal, spanning tussen hem en Giovanni van Bronckhorst, een bijrol niet kunnen accepteren en dan in de laatste wedstrijd erin komen en drie keer scoren. Dat verzin je niet."

Ook Pierre van Hooijdonk prijst de 36-jarige Kuijt. "Echt een koning. Kuijt is Feyenoord. Hoe hij zich presenteert, hoe hij voetbalt, als professional, hoe hij werkt. Daar kunnen alle 45.000 fans zich mee identificeren."

'Komst Jørgensen belangrijkst'

In de ogen van Co Adriaanse is ook spits Nicolai Jørgensen, met 21 goals topscorer van de eredivisie, bepalend geweest voor het kampioenschap. "Het aantrekken van Jørgensen afgelopen zomer is de belangrijkste handeling", aldus Adriaanse.

'Aantrekken Jørgensen belangrijkste handeling'

"Hij laat Feyenoord beter voetballen omdat hij de rest van het team tijd geeft om aan te sluiten", vult Van Hooijdonk aan.

Volgens Willem Vissers kwamen dit seizoen alle lijnen bij elkaar bij Feyenoord. "Brad Jones doet het geweldig, Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden doen het goed, Terence Kongolo blijkt een uitstekende linksback."

Lof voor Van Geel en Van Bronckhorst

Van Hooijdonk zet ook trainer Giovanni van Bronckhorst in het zonnetje. "In slechte tijden heeft hij bij een moeilijke club de rust bewaard", aldus Van Hooijdonk.

'Van Bronckhorst heeft altijd rust bewaard'

Adriaanse meent dat technisch directeur Martin van Geel een sleutelrol heeft gespeeld. "Die heeft de beslissing genomen om Van Bronckhorst hoofdcoach te maken, heeft hem er na die zeven nederlagen op rij niet uitgegooid en voor een slimme oplossing met Dick Advocaat erbij gekozen."

Of Feyenoord ook de toekomst heeft, is echter wel de vraag, stellen de gasten aan tafel. "Er moet wat bij om in de Champions League te kunnen spelen", zegt Van Hooijdonk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl