De sprong van de 101-jarige veteraan AP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Britse veteraan breekt wereldrecord parachutespringen

Een Britse veteraan van 101 jaar en 38 dagen oud gaat de boeken in als oudste skydiver ter wereld. Hij neemt het record over van Canadees, die 35 dagen jonger was toen hij in 2013 een sprong waagde.

Volgens Britse media voerde de man samen met tien andere familieleden, onder wie zijn achterkleinzoon, een tandemsprong uit. Ze sprongen van ruim 4 kilometer hoogte.

101-jarige zielsgelukkig met record: hij is de oudste skydiver ter wereld

Vorig jaar sprong de veteraan ook al uit een vliegtuig, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Daarmee verbrak hij het Britse record. Nu mag hij ook het wereldrecord op zijn naam zetten. Na zijn sprong was de man in extase en riep hij "hooray".

De D-day-veteraan wilde sinds zijn negentigste al een parachutesprong uitvoeren, maar werd steeds door zijn vrouw tegengehouden. Zij is inmiddels overleden.

Goed doel

Met de sprong wil de oorlogsveteraan geld ophalen voor het Royal British Legion, een liefdadigheidsorganisatie die veteranen steunt.

De veteraan diende tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte bij de verbindingsdienst van het leger. Frankrijk gaf hem de hoogste nationale onderscheiding voor zijn acties in Nederland, België, Duitsland en Normandië.

STER reclame