Feyenoord-fans duiken de vijver op het Hofplein in
NOS NieuwsAangepast

Centrum Rotterdam wordt rustiger, Feyenoord-supporters feesten door

In het centrum van Rotterdam wordt het langzaamaan rustiger. In de stad waren grote massa's mensen op de been om te vieren dat Feyenoord voor het eerst in achttien jaar weer kampioen is geworden. Morgen wordt de club gehuldigd op de Coolsingel.

"Feestvierders gaan langzaam richting de metro en de tram en de politie begint af te bouwen", zegt NOS-verslaggever Robert Bas. Volgens Bas verliep de viering van het kampioenschap gemoedelijk. Vooral op het Hofplein en de Coolsingel is het nog wel druk.

Eerder vroeg de Rotterdamse politie feestgangers niet meer naar de stad te komen. De evenemententerreinen en de horeca waren stampvol. Mensen die ook feest wilden vieren, werden opgeroepen dat thuis te doen.

Hofplein

Burgemeester Aboutaleb toonde zich even voor zessen tevreden over de situatie. "Het is druk, maar feestelijk", zei hij. De burgemeester was zelf ook bij de wedstrijd. Volgens de politie is de sfeer op de evenemententerreinen waar supporters zich massaal verzamelden om de wedstrijd te kijken op geen moment grimmig geweest.

Wel waren er wat kleine incidentjes. Een supporter raakte gewond toen na de wedstrijd een stuk vuurwerk in zijn hand ontplofte. Op het Hofplein raakten twee mensen lichtgewond, mogelijk doordat zij werden geschampt door exploderend vuurwerk. Tijdens de wedstrijd werden een paar mensen opgepakt, omdat zij discriminerende teksten riepen.

Na de wedstrijd sprongen supporters massaal in de fontein op het Hofplein. Vanwege de gigantische toestroom van Feyenoord-supporters naar het Hofplein, sloot de politie het plein af voor het autoverkeer. Fans die op het Hofplein een duik wilden nemen, werd gevraagd om via de Haagseveer te komen.

Zo vieren de supporters het kampioenschap van Feyenoord

De kaarten voor de vier evenemententerreinen waren uitverkocht.

De gemeente had samen met de politie en het Openbaar Ministerie extra maatregelen genomen om te voorkomen dat er net als vorige week rellen ontstonden. Zo mocht in het centrum alleen alcohol worden verkocht in de horeca en mocht buiten de evenemententerreinen niemand met alcohol de straat op. Ook stonden zeker tien pelotons ME klaar. De Belgische politie had extra paarden gestuurd.

Vliegen boven feestend Rotterdam

Huldiging

Morgen wordt Feyenoord vanaf 11.30 uur gehuldigd op de Coolsingel. Ook dan gelden de extra veiligheidsmaatregelen in de stad nog. Op de website feyenoordkampioen.nl tellen supporters af tot de huldiging van de club.

Onder anderen Lee Towers en de Hermes House Band treden op bij de huldiging. Verwacht wordt dat mensen massaal naar de Coolsingel komen, net als bij de huldiging in 1999. De gemeente roept bezoekers op om auto's buiten het centrum te parkeren en dan met de metro en tram naar de Coolsingel te komen.

Ajax

In Amsterdam, waar Ajax-supporters vandaag hoopten dat hun team toch nog de titel zou pakken, bleef het los van wat incidenten rustig. "We gunnen het ze. Wij gaan naar Stockholm", was de overheersende reactie daar.

"We wisten vooraf al dat de kans heel klein was", zei een supporter in een café op het Leidseplein. "Het is de eerste keer in 21 jaar dat we de finale van de Europa League mogen spelen. Dat is voor de meeste fans van Ajax veel belangrijker dan dit."

Een andere Ajax-supporter kon een kleine sneer naar de Rotterdammers niet laten: "Nu hoeven ze niet meer te kijken naar een polaroid-foto van het kampioenschap. Ik gun het ze ook wel, na zo'n lange tijd. Het is prima zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl