NOS NieuwsAangepast

Cyberaanval: zeker 200.000 gedupeerden en vrees voor maandagochtend

Tot nu toe zijn in zeker 150 landen zo'n 200.000 mensen en bedrijven gedupeerd door de enorme cyberaanval die vrijdag begon, zegt Europol. Volgens de Europese politieorganisatie is het eind ook nog niet in zicht.

Topman Rob Wainwright zei tegen de Britse zender ITV dat het bijzondere van de huidige aanval de combinatie is van zogenoemde gijzelsoftware en een wormvirus om zo snel mogelijk automatisch zoveel mogelijk computers te besmetten.

Dat leidt ertoe dat op allerlei plaatsen computers worden geblokkeerd door ransomware. Pas na betaling van 'losgeld' worden gegevens en computers weer vrijgegeven.

Morgenochtend

"We hebben te maken met een groeiende dreiging", zei Wainwright in het ITV-programma Peston on Sunday. "Het aantal gedupeerden blijft maar stijgen en ik hou mijn hart vast voor wat er morgenochtend gebeurt, als in veel landen mensen weer aan het werk gaan en in bedrijven en kantoren hun computer aanzetten."

Een 22-jarige cyberdeskundige die de aanval dit weekend bij toeval wist te neutraliseren twittert dat tot nu toe veel ellende is voorkomen doordat in de eerste versie van het 'aanvalsprogramma' WannaCrypt een fout zat. Maar als die in versie 2.0 wordt hersteld, liggen volgens hem meer problemen op de loer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl