Mollema en Kruijswijk kijken uit naar Blockhaus: we gaan actie zien

Bauke Mollema, kopman van Trek ANP

Een bergetappe met aankomst op Blockhaus, dat belooft vuurwerk, zou je zeggen. De kans is groot dat het klassement in de negende etappe van de Giro d'Italia flink door elkaar geschud zal worden.

De rit door de Abruzzen is met minder dan 150 kilometer een relatief korte. Maar de laatste dertig kilometer beloven een veldslag te worden. Op Blockhaus (1665 meter, categorie 1) gaat het stijgingspercentage op het slotdeel zelfs richting de 14.

"Ik verwacht dat iedereen zijn kaarten nu wel op tafel gaat leggen. Die laatste klim is zó steil, zó lastig, daar kun je grote verschillen verwachten", blikt Bauke Mollema vooruit. De Trek-renner staat in het klassement op tien seconden van rozetruidrager Bob Jungels.

1/2Kruijswijk raakt in vorm: hopelijk kan ik tijd pakken
2/2Mollema voelde zich goed in 'pittig ritje'

Ook Steven Kruijswijk, die 23 seconden heeft goed te maken op Jungels, kijkt uit naar de zware bergetappe.

"Dit gaat anders worden dan de beklimming van de Etna. We gaan meer actie krijgen denk ik. Iedereen zal elkaar willen testen", aldus de kopman van Lotto-Jumbo.

De rest laten afzien

De man die vorig jaar de eindzege in de Giro in het zicht van de haven verspeelde, voelt zich met de dag sterker worden. In de eerste week raakte Kruijswijk al op achterstand. Te weinig vertrouwen, te veel angst, te wijten aan een valpartij vlak voor de start van de Giro.

Zaterdag finishte Kruijswijk keurig bij de eerste tien. "Ik voel me goed en zit op het juiste moment van voren. Nu kijken wat dat betekent voor zo'n lange klim. Hopelijk kan ik de rest laten afzien."

Blockhaus is een klim van de 1e categorie Giro d'Italia