Nederlandse politiek wil flink snijden in Europese subsidies
Er moet stevig worden gesneden in Europese subsidies, ook in Nederland. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Door de brexit valt de Britse bijdrage aan de Europese begroting weg en dus moet er bezuinigd worden. Volgens de Tweede Kamer vooral op subsidies.
Nu betaalt Nederland nog zo'n 6 miljard euro per jaar aan Brussel. Daarvan stroomt zo'n 2 miljard weer terug naar Nederland, voor een groot deel via subsidies. De projecten die die subsidies krijgen, hadden vandaag hun 'open dag'.
We moeten stoppen met het rondpompen van geld.
Maar als het aan politici in Den Haag ligt, is die open dag de komende jaren een stuk kleiner. "We moeten stoppen met het rondpompen van geld", zegt Anne Mulder van de VVD. Renske Leijten van de SP is het daarmee eens: "Als wij projecten willen subsidiëren, dan kunnen we dat toch zelf doen. Daar hebben we Brussel toch niet voor nodig? Dan zijn er hier ambtenaren druk mee en daar ook. Dat lijkt me het verkeerde soort werkgelegenheid."
Toch zijn Nederlandse bedrijven erg blij met de subsidies. Bijvoorbeeld in het noorden van de provincie Groningen, bij een garage voor oldtimers, Eastend. Eigenaar Koos Tiggelaar: "Wij zijn echt kunstenaars, die heel goed oude auto's kunnen restaureren, maar van bedrijfsvoering hebben wij geen kaas gegeten. Daarom hebben wij een Europese subsidie aangevraagd om daar iemand voor in te huren."
Ik denk dat de subsidie hier wel heel goed terecht komt. Het betreft natuurlijk toch werkgelegenheid in een lastig gebied.
Maar moet zo'n subsidie uit Europa komen? Volgens de bedrijfsadviseur van Eastend, Max Smit wel. "Ik denk dat de subsidie hier wel heel goed terecht komt. Het betreft natuurlijk toch werkgelegenheid in een lastig gebied, het noorden van Nederland."
Maar volgens de Kamerleden is het onzin om op die manier geld over Europa te verdelen. Leijten: "We hebben in Nederland juist heel veel subsidies weggesneden. Dan is het toch raar om die via de achterdeur van Brussel weer terug te laten komen?"
Kees Verhoeven van D66 wil dat Europees geld gebruikt wordt voor grote problemen. "En dan kom je dus bij grotere projecten en niet bij kleinere subsidie-activiteiten."
Nederlandse provincie-bestuurders denken daar heel anders over. In Brabant kreeg Symcon een subsidie van Europa om milieuvriendelijke langspeelplaten te maken. "Onze manier van maken kost 60 procent minder energie en bovendien gebruiken we geen pvc, omdat dat kankerverwekkend is."
"Een goed initiatief", zegt de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings. En zonder Europees geld was het niet rondgekomen, zegt ze. "Wij zien dat Den Haag behoudend is bij het investeren in innovatie. Gelukkig denkt Brussel daar anders over. Dus wij combineren potjes uit Brussel, uit Den Haag, geld van ondernemers, zodat we voldoende geld hebben om innovaties aan te jagen."
Den Haag is in grote meerderheid voor het beperken van Europese subsidies, maar daarmee is dat zeker nog geen realiteit. De komende jaren wordt in Brussel gepraat over de nieuwe Europese begroting. Oost-Europese landen willen de subsidies juist per se behouden en dus zal het voor Nederland moeilijk worden om een meerderheid te krijgen voor minder subsidies.