De Visser geeft Sánchez advies: blijf bij Ajax

Davinson Sánchez ANP

Niemand zou er vreemd van opkijken als Davinson Sánchez dankzij zijn sterke spel al na één seizoen vertrekt bij Ajax. De Colombiaanse verdediger is uitgegroeid tot een van de steunpilaren van het team van trainer Peter Bosz. Meesterscout Piet de Visser hoopt dat het anders loopt en geeft advies. "Blijf minimaal nog een jaar bij Ajax."

Met name donderdag tegen Olympique Lyonnais, in de halve finales van de Europa League, oogstte Sánchez veel lof. Ajax verloor dan wel met 3-1, de Colombiaan was er mede verantwoordelijk voor dat het bij 3-1 bleef. Het was genoeg om de finale te bereiken. De eerste Europese finale voor de Amsterdamse club in 21 jaar.

Mes tussen de tanden

Sánchez wordt in zijn debuutjaar al gelinkt aan diverse topclubs. De Visser zag donderdag waarom. "Ik ben vaak in Colombia geweest. Davinson Sánchez komt uit een cultuur waar met het mes tussen de tanden wordt gespeeld. Ik zag hem ook al zo spelen tijdens de finale van de Copa Libertadores. Tegen Lyon was hij groots."

Davinson Sanchez en Matthijs de Ligt in Lyon ANP

De Visser, sinds 2005 scout van Chelsea, vergelijkt Sánchez met oud-PSV'er Alex. "Qua mentaliteit lijkt hij erg op Alex, maar Sánchez heeft het voordeel dat hij een uitstekende bouw heeft. Hij heeft niet zo'n log lichaam. Hij is erg sterk, snel en lenig. En nog maar twintig jaar..."

Strijders en winnaars

Ajax werd van 2011 tot 2014 vier keer landskampioen, maar internationaal presteerde het tot dit seizoen niets. De Visser: "Toen ik bij PSV werkte, had trainer Guus Hiddink een eis: 'We moeten door in de Champions League, Piet.' Toen kwam ik met strijders en winnaars Alex en Heurelho Gomes op de proppen en zij trokken alle andere spelers met zich mee. Dat is nu exact hetzelfde bij Ajax. Soms is Sánchez nog wat te wild, maar dat is zijn leeftijd."

Sánchez heeft zich heel snel gemanifesteerd, vooral in belangrijke wedstrijden.

Piet de Visser

Het was voor De Visser geen verrassing dat Sánchez het goed zou gaan doen bij Ajax. Maar dat het zó snel zou gaan als dit seizoen, had zelfs hij niet voorzien.

"Ik had een hoge pet op van Sánchez toen hij bij Ajax kwam. Dat kwam omdat ik hem al aardig kende. Ik had echter verwacht dat hij wat tijd nodig zou hebben om te wennen. Maar hij speelde slechts één wedstrijd in Jong Ajax en is daarna direct in de basis terechtgekomen. Hij heeft zich heel snel gemanifesteerd, vooral in belangrijke wedstrijden."

'Commentatoren zijn geen scouts'

Hoewel De Visser erkent dat Sánchez een ijzersterk seizoen doormaakt, wil hij niet meegaan in de euforie van veel anderen. "Commentatoren en analytici zijn lyrisch over hem. Maar commentatoren zijn geen scouts. Ik ben een scout en ik trek geen conclusies op basis van een paar wedstrijden. Je moet langer naar een speler kijken."

De 82-jarige De Visser geeft een voorbeeld uit de wedstrijd tegen Lyon. "Sánchez heeft soms nog onervaren momenten. Tegen Lyon speelde hij ijzersterk, maar het had ook zomaar gekund dat Lyon door een actie van Sánchez de 4-1 had gemaakt. Hij rende bij de 3-1 stand naar voren, maar ging niet snel genoeg terug, waardoor er bijna een grote kans ontstond voor Lyon. Als ze hadden gescoord was het een blunder van Sánchez geweest."

Piet de Visser als scout op de tribune ANP

Dat moet eruit, vindt De Visser. En hoe? Wedstrijden spelen bij Ajax. "Ik zie dat hij een grote toekomst voor zich heeft, maar dat hij op dit moment nog ervaring mist. Hij is nog niet klaar voor de absolute top. Daar spelen mannen in de verdediging met de nodige ervaring."

Niet naïef

De Visser is van mening dat Sánchez niet moet kiezen voor het geld, maar voor zijn toekomst. "Waarom zou je naar een club als Everton gaan, als je daar geen Champions League kan spelen? En bij een topclub is de kans groot dat hij op de bank belandt. Dat zou eeuwig zonde zijn. Een hard gelag. Ik weet hoe de voetballerij werkt - ik ben niet naïef - maar ik adviseer: blijf bij Ajax. Dan kan je na één of twee jaar de topclubs uitkiezen."

December 2016: Sánchez en Cassierra, Colombiaanse tandem