NOS VoetbalAangepast

Laatste speeldag: de keiharde strijd om de tv-miljoenen

Voor een handvol ploegen staat er zondagmiddag niets meer op het spel. Zo lijkt het. Maar schijn bedriegt. Achter het platte programma van de laatste speelronde gaat een harde strijd schuil: de strijd om de tv-miljoenen.

Clubs kunnen zondagmiddag om 16.15 uur zomaar zeven ton extra bijschrijven op de bankrekening. Maar ook zeven ton verliezen. De grootste strijd wordt gevoerd door FC Utrecht, Vitesse, FC Groningen en Heerenveen. Inzet: een hogere plek op de tv-ranglijst en dus flink meer inkomsten voor de penningmeester.

Blijdschap bij Zakaria Labyad (FC Utrecht)

Na een uitstekend seizoen zal FC Utrecht zondag als vierde eindigen. Daardoor maakt het dit jaar een financiële klapper op de tv-ranglijst. De club verdient met de vierde plaats al 1,3 miljoen euro extra ten opzichte van vorig seizoen. Komende zondag kan daar nog eens zeven ton bijkomen.

Hoe? Om zeker te zijn van die zeven ton kan de ploeg van Erik ten Hag zondag het beste verliezen van AZ. U leest het goed: FC Utrecht moet dus niet winnen, maar verliezen om ongeacht de andere resultaten zeker te zijn van 2 miljoen euro aan tv-geld.

Puntentelling tv-gelden

Hoe zit dat? Op de tv-geldenranglijst heeft FC Utrecht slechts drie punten meer dan Vitesse. Om de Arnhemmers op de ranglijst - waarbij de resultaten uit het seizoen 2006/07 wegvallen - voor te blijven, moeten de Domstedelingen zorgen dat één ploeg zich tussen hen en Vitesse nestelt. Een club komt daarvoor in aanmerking: AZ.

Vitesse heeft op de 'gewone' eredivisieranglijst van dit seizoen 1 punt achterstand op AZ. Als Vitesse zondagmiddag een betere prestatie neerzet dan AZ, passeert de bekerwinnaar AZ op de ranglijst. Met die vijfde plaats gaat het FC Utrecht voorbij op de tv-geldenranglijst over de afgelopen tien seizoenen. En dat levert de Arnhemse club in een klap zeven ton op.

Ten Hag: vertrouwen meenemen

Hoe krom dus ook, een nederlaag zondagmiddag bij AZ levert FC Utrecht zeven ton op.

Maar Erik ten Hag wil niets weten van bewust verliezen. "We zitten in een fase dat we veel winnen. Dat wil ik vasthouden, omdat je dat vertrouwen meeneemt naar de finale van het seizoen als we om Europees voetbal spelen."

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag

Heerenveen en FC Groningen

Ook sc Heerenveen en Groningen zijn in een financiële strijd verwikkeld. Heerenveen heeft op de tv-ranglijst nu nog drie punten voorsprong op FC Groningen. Als Groningen de Friese club zondagmiddag op de ranglijst van de eredivisie passeert, krijgt directeur Hans Nijland vijf ton extra overgemaakt.

"Het is onvoorstelbaar spannend", zegt FC Groningen-directeur Nijland. "We zijn in de loop van dit seizoen al teruggevallen op de ranglijst van de tv-gelden. Daardoor krijgen we ten opzichte van vorig seizoen al anderhalf miljoen euro minder. Als we zondag Heerenveen op de ranglijst van de eredivisie niet passeren, gaat daar nog eens vijf ton af. Dat is in totaal twee miljoen euro minder dan vorig seizoen."

Vorig seizoen was FC Groningen spekkoper op de laatste speeldag. Zelf won het met 2-1 van Heracles en steeg daardoor van plaats acht naar zeven op de ranglijst. Dat scheelde toen bijna zes ton.

Hans Nijland

Nijland ontevreden

Nijland is diep in zijn hart tegenstander van het huidige systeem. "We lopen nu misschien twee miljoen mis. Dat is op een begroting van 18 miljoen euro natuurlijk heel veel geld. Bovendien moet je je begroting al in juni inleveren bij de KNVB en weet je dan pas net hoe de tv-gelden worden uitgekeerd."

Overzicht verdeling TV-gelden

FC Twente

FC Twente staat hoog op de ranglijst voor de tv-gelden. De club uit Enschede staat op de vijfde plaats en kan deze zomer 5,7 miljoen euro tegemoet zien. Maar de clubleiding weet ook dat dat de komende jaren flink zal veranderen.

Twente boekte in 2009 (tweede), 2010 (kampioen) en 2011 (tweede) fantastische resultaten. Die punten zullen de komende jaren verdwijnen. En daarmee dus ook de bijbehorende miljoenen.

Toekomst

De huidige verdeling gaat binnenkort waarschijnlijk op de schop. Komende woensdag vergaderen de clubs over een andere opzet van de competitie. "En bij een andere opzet past ook een andere verdeling van de collectieve gelden", meent Jacco Swart van de Eredivisie CV.

"De clubs zullen er woensdag eerst zelf moeten uitkomen, daarna gaan we samen met de KNVB kijken naar eventuele veranderingen van de eredivisie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl