'Zwangerschapsverlof' zet streep door celstraf Poolse doodrijder peuter
Een Poolse man die vier jaar geleden in Limburg drie mensen doodreed, een meisje van 2 en haar grootouders, blijkt vervroegd vrij te zijn gekomen. Hij mocht eind april naar huis omdat zijn vriendin moest bevallen en mag niet meer terugkeren naar Nederland. Dat schrijven het Brabants Dagblad en het AD.
De bestuurder schepte de drie in mei 2013 in Meijel. Hij was de macht over het stuur verloren, reed door een hek en kwam op het fietspad terecht. De Pool (33) was niet onder invloed van alcohol, maar reed wel te hard.
Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot 120 uur taakstraf. In hoger beroep kreeg hij 15 maanden cel. De man ging in cassatie en vertrok naar het buitenland, pas in augustus vorig jaar werd hij opgepakt in Engeland, waar hij werkte als seizoensarbeider. Van de 15 maanden celstraf heeft hij nog geen negen maanden uitgezeten.
Stoel naar de rechter
De oorspronkelijke uitspraak leidde tot woedende reacties bij de ouders van het kind. Vader Erik Derijks uit Heesch gooide een stoel naar de rechter en werd daarop de rechtszaal uitgezet. De moeder verloor bij het ongeluk behalve haar kind ook haar ouders.
In het Brabants Dagblad zegt de vader dat hij gisterochtend werd ingelicht dat de man niet meer in de cel zat. "Ongelooflijk dat dit kan. Wij hadden een streep onder het juridische verhaal gezet maar zo komt alles weer terug", zegt Derijks. "En net nu. Volgende week vrijdag is het vier jaar geleden dat het ongeluk gebeurde."
De Pool had om een strafonderbreking gevraagd om zijn zwangere vriendin te bezoeken en kreeg toestemming daarvoor. Voor strafonderbreking komen gedetineerden in aanmerking die een celstraf tot 3 jaar hebben gekregen. Ook moeten ze minimaal de helft van hun straf hebben uitgezeten.
Bij buitenlanders geldt als wettelijke voorwaarde dat ze niet meer terugkeren naar Nederland. Dat betekent dat de Pool de resterende celstraf niet meer zal uitzitten.
Ik ben compleet flabbergasted.
Staatssecretaris van Justitie Dijkhoff was tegen de strafonderbreking en adviseerde negatief. Maar de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing kwam tot de conclusie dat de persoonlijke belangen van de man zwaarder wegen dan het leed voor de nabestaanden, en ook zwaarder dan de geschokte rechtsorde, schrijft het AD.
De vader is ontsteld. "Ik ben compleet flabbergasted", zegt Derijks. "Dat er een regeling voor bijzondere gebeurtenissen bestaat dat begrijpen wij nog wel. Maar nu leidt die tot strafvermindering voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen. Onverteerbaar."