Gedupeerde van onterechte boete door flitspaal in Alkmaar
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Onterecht honderden boetes na foutieve reparatie flitspaal

Bijna 1300 automobilisten hebben in Alkmaar ten onrechte een bekeuring gekregen toen ze bij een verkeerslicht geflitst werden, terwijl de bestuurders door groen of oranje reden. Ze werden eind februari op de kruising van de Heilooër Tolweg met de Kennemerstraat bekeurd. Vorige week kregen de meeste van hen de boete in de brievenbus.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er bij de reparatie van de flitspaal door de monteur per ongeluk kabels verkeerd aangesloten. "In plaats van op rood licht werd er daardoor op groen licht geflitst", geeft een woordvoerder toe aan de regionale omroep NH.

Omdat de monteur de flitspaal na de reparatie niet had getest, bleven de verwisselde kabels vijf dagen lang onopgemerkt. Pas eind februari werd de paal uitgezet. In totaal waren toen al 1279 onterechte boetes uitgedeeld van 239 euro per stuk.

Alleen kentekens

Sinds begin deze maand staat de flitspaal weer aan, maar die registreert alleen de kentekens van te hard rijdende automobilisten. Bestuurders die door rood rijden, worden niet geflitst. "De paal wordt binnenkort gerepareerd, zodat er ook weer op rood licht gecontroleerd kan worden", aldus het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Het OM en het CJIB bieden excuses aan. De boetes zijn inmiddels ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl