Paus Franciscus begroet drie kinderen die zijn verkleed als de herderskinderen
NOS NieuwsAangepast

Paus aangekomen in Portugal voor bezoek aan bedevaartsoord Fátima

Paus Franciscus is aangekomen in Portugal voor een bezoek aan Fátima. In de buurt van dit bedevaartsoord zou Maria tussen mei en oktober 1917 zes keer zijn verschenen aan de herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta. Fátima is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen voor katholieken.

Bij binnenkomst in het Portugese luchtruim kreeg het vliegtuig van de paus een escorte van twee F-16's. Zijn toestel landde op de luchtmachtbasis Monte Real, in de buurt van Fátima. De paus werd verwelkomd met een erewacht. Hij had er een korte ontmoeting met de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa.

De paus is daarna met een helikopter naar Fátima gegaan.

Paus in Fatima wegens Mariaverschijning

Paus Franciscus blijft bijna een etmaal in Portugal. Er worden zo'n miljoen bezoekers verwacht. Al maanden geleden was er in de plaats met ongeveer 10.000 inwoners geen hotel of appartement meer te krijgen. Ook waren er veel pelgrims op weg naar de Portugese plaats.

Fátima ligt 150 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. De autoriteiten hebben er zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo'n 3000 politiemensen moeten erop toezien dat het bezoek zonder problemen verloopt.

  • Reuters
    Een pelgrim in Fátima, in afwachting van de paus
  • Reuters
    Paus Franciscus en de Portugese president

De omgeving van Fátima is afgezet met betonblokken, om te voorkomen dat er een aanslag kan worden gepleegd met een truck. Mensen uit een van de landen van de Europese Unie die naar Portugal gingen, kregen te maken met een paspoortcontrole. Ook werden auto's en andere voertuigen onderzocht.

Verschijningen

Op 13 mei 1917 zouden drie kinderen, tijdens het hoeden van schapen, de eerste van een reeks van zes verschijningen van Maria hebben gezien. Lucia, Francisco en Jacinta waren toen 10, 9 en 7. Maria zou hen hebben verteld dat er snel een einde zou komen aan de Eerste Wereldoorlog die toen woedde, maar ook de Tweede Wereldoorlog hebben voorspeld.

De plaatselijke katholieke kerk twijfelde erg aan de verhalen van de kinderen en ook hun ouders vonden het moeilijk te geloven dat Maria aan hun kinderen was verschenen. Toch waren er steeds meer katholieken die hen wel geloofden. Dat leidde ertoe dat de katholieke kerk de verschijningen in 1930 als "authentiek" bestempelde.

Spaanse griep

De jongste twee kinderen, Francisco en Jacinta, overleden een paar jaar na de verschijningen aan de Spaanse griep. Het oudere meisje, Lucia, ging het klooster in en werd de belangrijkste bron voor de verhalen. Zij is in 2005 overleden.

De paus gaat morgen de twee jongste kinderen heilig verklaren. Dat betekent dat ze worden opgenomen in de kerkelijke canon, een lijst met heiligen die in de kerk kunnen worden vereerd.

Lucia zit in het proces van zaligverklaring, een voorstadium voor de heiligverklaring. Dat kon, volgens de kerkelijke leer, pas in gang worden gezet na haar dood.

Krachtige boodschap

Een woordvoerder van de paus zegt dat Fátima vooral belangrijk is omdat de kinderen arm waren en bovendien analfabeet, dus geen intellectuelen of rijke mensen, die in een tijd van oorlog een krachtige boodschap doorgaven van liefde en vergeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl