De sekswerkers kunnen zelf bepalen in welk licht ze willen zitten Ernst Coppejans

Het oudste beroep ter wereld kan best een opfrisbeurt gebruiken. Dat moet zo'n beetje de gedachte zijn achter een nieuw bordeel dat binnenkort opengaat in Amsterdam.

My Red Light heet het en de sekswerkers zijn er zelf de baas. Vandaag kregen enkele journalisten alvast een rondleiding door de veertien peeskamers aan de Oudezijds Achterburgwal, hartje Wallen.

Rood en zwart

De kamers hebben stuk voor stuk een luxe uitstraling, wat gezien de hygiëneregels nog geen eenvoudige opgave was. De muren moeten bijvoorbeeld tot een hoogte van circa 1,60 meter goed zijn schoon te maken. In veel andere bordelen zitten daarom witte tegels in de peeskamers, wat de gezelligheid niet ten goede komt.

Dat wilden de sekswerkers van My Red Light anders. Dus kwamen er in overleg met een binnenhuisarchitect donkere tegels op de wanden en vloer. Vanaf 1 meter is er gekozen voor een soort zwart kunstleer met reliëf. Vanzelfsprekend is er ook veel rood gebruikt: onder meer in de stoelen en de gordijnen.

In de stoelen en gordijnen komt het traditionele rood terug Ernst Coppejans

"Het moet het geheel een chiquer karakter geven", zegt Richard Bouwman. Samen met Justine le Clercq voert hij het woord namens My Red Light, omdat de sekswerkers zelf vanwege hun privacy niet in de media willen komen. Ook mochten er binnen geen foto's worden gemaakt. De foto's van het interieur zijn eerder gemaakt door een fotograaf in opdracht van het bordeel.

Bij de inrichting van de kamers is nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de sekswerkers. Bouwman: "Ze konden vanaf het begin actief meedenken in klankbordgroepen."

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleur rond de ramen aan te passen. "Als ze meer zien in een blauw thema, dan mogen ze dat zelf weten", zegt Justine le Clercq.

Bijzonder is de passage op de hoek van nummer 19. Daar kunnen klanten binnendoor langs de ramen lopen, waardoor hun privacy beter is gewaarborgd. Zo'n discrete toegang zal meer klandizie opleveren, verwacht Bouwman.

De gevel van het bordeel op nummer 19 met linksonder de deur naar de discrete passage NOS / Jurjen Boekraad

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de panden. Zo ligt in de kamer die rolstoeltoegankelijk is nog allerlei bouwmateriaal en zijn technici bezig met de installatie van het wifinetwerk.

"We willen binnen een paar weken opengaan", zegt Bouwman, die nog geen exacte datum kan noemen. Dat heeft er ook mee te maken dat er nog geen sekswerkers klaarstaan om achter de ramen te gaan zitten.

"We mogen de intakegesprekken pas doen als we open zijn", zegt Le Clercq. En voordat dat kan, moet het bordeel bouwkundig en door de GGD worden gekeurd. Pas dan kan de burgemeester definitief de vergunning verlenen.

Ze moeten zichzelf gaan zien als zelfstandig ondernemer.

Richard Bouwman (My Red Light)

Maar Le Clercq maakt zich geen enkele zorgen over een gebrek aan belangstelling. "Er is al van allerlei kanten interesse getoond. Vrouwen met verschillende achtergronden hebben contact gezocht en we hebben ook een e-mail van een man gehad."

Doel van het hele project is om de positie van sekswerkers te verbeteren. "Ze moeten zichzelf gaan zien als zelfstandig ondernemer. Dan is de missie geslaagd", zegt Bouwman.

De prostituees krijgen onder meer de mogelijkheid om cursussen in ondernemerschap te volgen. "Er is ook de mogelijkheid om door te stromen naar een leidinggevende positie", zegt Le Clercq. "Als ze na een paar jaar achter het raam eens iets anders willen."

STER reclame