Een zogenoemde donorkamer in een spermakliniek
NOS Nieuws

Donorkinderen willen duidelijkheid over rol spermadokter

Donorkinderen van de voormalige spermakliniek Bijdorp in Barendrecht hebben voor de rechtbank in Rotterdam geëist dat dna wordt afgenomen van spullen van de voormalige directeur, Jan Karbaat. Het dna moet antwoord geven op de vraag of ze zijn verwekt met sperma van Karbaat of van officiële donoren.

'Spermadokter' Karbaat zou met zijn eigen zaad zestig kinderen hebben verwekt. Hij overleed vorige maand. Zijn nabestaanden zijn fel tegen dna-onderzoek, omdat Karbaat daar zelf ook tegen was. Ouders en donorkinderen hebben de zaak nu voor de rechter gebracht.

'Onnodig grievend'

Van Karbaat zijn onder meer een tandenborstel, een neustrimmer en een steunkous in beslag genomen. De donorkinderen willen dat uit die voorwerpen dna wordt gehaald. Zijn lichaam opgraven zou te ver gaan, zei hun advocaat.

Karbaats vrouw verzet zich daar fel tegen. Ze zegt dat er geen enkel concreet bewijs is dat de arts met zijn eigen zaad kinderen heeft verwekt. Ook vindt ze de manier waarop de spullen in beslag zijn genomen "onnodig grievend".

Gelijkenissen

De advocaat van de donorkinderen wees er bij de rechtbank in Rotterdam op dat sommige kinderen fysieke gelijkenissen hebben met Karbaat. Tegenover een van de kinderen zou hij hebben toegegeven dat hij soms eigen sperma inbracht bij vrouwen.

De rechter beslist op 2 juni over het dna-onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl