Blijdschap bij Antonio Conte
NOS VoetbalAangepast

In Conte heeft Chelsea een nieuwe muze gevonden

De start was haperend. Maar naarmate de motor op toeren kwam, bleek de machine steeds moeilijker te stoppen. Chelsea kan vanavond de heerschappij in de Engelse competitie bekronen met de zesde landstitel.

Als het tegen West Bromwich Albion niet gebeurt, dan gebeurt het maandag wel tegen Watford, want geen weldenkend mens gelooft dat 'The Blues' de voorsprong van zeven punten ten opzichte van Tottenham Hotspur nog weggeven.

Nadat Leicester City vorig seizoen de meest sensationele titel in de Engelse voetbalgeschiedenis had weggekaapt, krijgt de Premier League nu dus weer een min of meer verwachte kampioen.

Weer op de rails

Maar ís dat wel zo? Aanvankelijk leek de komst van trainer Antonio Conte geen succes. De Italiaan die met Juventus drie landstitels op rij veroverde, dreigde de trein in Londen maar niet op de rails te krijgen.

2014: Antonio Conte viert de landstitel bij Juventus

Na nederlagen tegen Liverpool en Arsenal was Chelsea gezakt naar de achtste plaats. De fans vreesden hetzelfde scenario als vorig seizoen, toen onder José Mourinho zelfs even voor degradatie gevreesd moest worden. Mourinho vertrok en Guus Hiddink kon niet voorkomen dat Chelsea kleurloos op de tiende plaats eindigde.

Vooral de desastreuze 3-0 nederlaag tegen Arsenal opende de ogen van Conte. Hij besloot het tactisch systeem te wijzigen naar 3-4-3. En dat was meteen het moment dat de weg naar boven werd ingeslagen.

Conte is een trainer die zweert bij passie. Een bezeten genie wordt hij genoemd. Met de tactische omzetting zag hij zijn eigen bezetenheid ook terug in het veld. Chelsea is sindsdien een onstuitbare machine.

N'Golo Kanté

Nemanja Matic (ex-Vitesse) heerst samen met N'Golo Kanté op het middenveld. Vooral de prestaties van de Franse international zijn indrukwekkend want als speler van Leicester City stond hij vorig seizoen ook al aan de basis van het landskampioenschap. Niet voor niets werd Kanté deze week door de Engelse voetbaljournalisten gekozen tot beste voetballer van de Premier League.

Intense werkwijze

In de spits is Diego Costa weer vervelend als vanouds, maar hij scoort ook als vanouds. Twintig heeft de Braziliaanse Spanjaard er al gemaakt. Met een swingende Eden Hazard op de vleugel. Dankzij het vuile werk dat met name Marcos Alonso opknapt, kan de Belg wekelijks excelleren.

Het succes is zeker ook het succes van de coach. De intense werkwijze van Antonio Conte ligt aan de basis van deze landstitel. Hij heeft de spelers zover gekregen dat ze voor elkaar door het vuur gaan. Een elftal dat uitgeblust leek, nieuw leven inblazen: Conte heeft bewezen dat het kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl