ANP
NOS NieuwsAangepast

Albert Heijn op vingers getikt om leeftijdsdiscriminatie

Supermarktketen Albert Heijn is schuldig bevonden aan leeftijdsdiscriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens, dat in Nederland oordeelt over gelijke rechten, vindt dat AH bij vacatures niet specifiek had mogen vragen om scholieren of studenten.

Het College bevestigt de uitspraak nadat De Gelderlander erover berichtte. De zaak was aangespannen door het Gelderse bureau Ieder1Gelijk, dat zich sterk maakt voor gelijke behandeling.

De klacht werd ingediend over een Albert Heijn-winkel in Nijmegen die in een vacature voor een caissière had gevraagd om een scholier. Bij een andere AH in Nijmegen hing een oproep voor jongeren van 16 of 17 jaar.

Het College heeft de vacaturesite van AH bekeken en oordeelt dat er inderdaad sprake was van discriminatie. "Er wordt op grond van leeftijd gediscrimineerd doordat in de vacatures wordt aangegeven dat de voorkeur wordt gegeven aan scholieren en/of studenten. Het overgrote deel van de scholieren en studenten is jong (tussen 12 en 30 jaar), waardoor met name oudere personen worden uitgesloten."

Ervaring

Albert Heijn zegt de uitspraak goed te bestuderen en snel passende maatregelen te zullen nemen. "De uitspraak gaat over het taalgebruik en het aangeven van voorkeuren bij verschillende functies op onze website. Bij sommige functies is dit wel geoorloofd, bij andere niet, dit verschilt dus per functie."

Het klachtencollege zegt dat bij vacatures voor meer dan twaalf uur per week waarvoor bepaalde competenties worden gevraagd, niet bij voorkeur onder jongeren mag worden geworven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl