Jamala blikt terug
NOS NieuwsAangepast

Songfestival-winnares Jamala zette Krim-Tataren op de kaart

In Stockholm werd vorig jaar op het Eurovisie Songfestival een politieke strijd gevoerd. Want de Russen waren bepaald niet blij met de Oekraïense inzending. Het lied 1944 gaat over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren in het een-na-laatste oorlogsjaar door de Sovjets. Een van hen was de overgrootmoeder van Jamala die samen met haar vijf kinderen weg moest van de Krim.

De Russen noemde het de provocatie van het jaar. Toch won ze. Hoe kijkt zangeres Soesana Dzjamaladinova, artiestennaam Jamala, terug op het festival? Hoe gaat het nu met haar? Is ze beroemd in binnen- en buitenland? Mag ze Rusland nog wel in?

In Kiev wordt ze in ieder geval nog steeds als een ster behandeld.

Met haar nummer bracht Jamala de kwestie van de Krim-Tataren weer onder de aandacht. Maar volgens haar is hun situatie sindsdien niet verbeterd. "Helaas kan ik niks positiefs zeggen over het afgelopen jaar. Er is niets ten goede veranderd, niets gebeurd."

Jamala blikt terug

Volgens Jamala worden de rechten van Krim-Tataren nog steeds geschonden. "Ze worden ontvoerd, ze verdwijnen vanwege hun afkomst. Omdat ze van Oekraïne houden en vanwege de Russische politiek op de Krim."

Bruiloft

Het was een bewogen jaar voor Jamala, ze beleefde haar muzikale doorbraak en trouwde twee weken geleden. Het succes en geluk kon ze niet delen met haar familieleden, die op de Krim wonen. "Ik heb iedereen uitgenodigd. Velen konden niet komen, omdat ze geen toestemming kregen van de autoriteiten om naar Kiev te komen, naar mij, naar mijn bruiloft. Dat is heel onrechtvaardig."

Zelf kan ze ook niet naar de Krim toe, ze komt er niet in. Ze maakt zich zorgen om haar achtergebleven familieleden. "Het is heel, heel verdrietig. Als ik skype met mijn vader en hem vraag naar mijn grootvader, ben ik een beetje zenuwachtig. Ik weet nooit wat het antwoord zal zijn. Hij is heel ziek. Hij kon zelfs niet naar mijn bruiloft. Hij kon me niet zien. Ik moest foto's sturen."

Inspiratie

Ondanks al dit verdriet is Jamala blij met het resultaat dat ze heeft geboekt met haar liedje. Ze is ontzettend trots dat ze de Krim-Tataren weer op de kaart heeft gezet. "Het liedje heeft ze inspiratie gegeven. Het heeft ze het gevoel gegeven dat de waarheid bestaat. Het heeft het gevoel gegeven dat duizenden zielen bevrijd werden. Er zijn duizenden verhalen geopend door één klein liedje. Door dit liedje zijn duizenden verhalen naar boven gekomen over Krim Tataren en hun lot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl