NOS

De Europese raad van visserijministers blijft visserij met behulp van elektriciteit maar beperkt toestaan. De ministers hebben in Brussel overlegd over een gemeenschappelijk beleid voor visserij en de bescherming van ecosystemen.

Op de agenda stond het vormen van een richtlijn voor de zogeheten pulskorvisserij. Dit is een visserijmethode waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt. Op die manier kunnen ze makkelijker worden opgevist en wordt de bodem minder beschadigd dan met gewone sleepnetten.

In Nederland maken 84 kotters gebruik van de techniek, die veel minder brandstof gebruikt en daardoor de kosten van de visserij drukt. Met het besluit van de visserijministers mogen zij voor onderzoek nog twee jaar blijven pulskorvissen. Daarna zou de vloot moeten inkrimpen tot 22 schepen.

Ongerechtvaardigd

"Ongerechtvaardigd en inconsistent", zegt staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken tegen de NOS. Hij is teleurgesteld over het besluit. Nederland stemde vrijwel als enige lidstaat tegen de inperking van de pulsvisserij.

Van Dam blijft erbij dat de techniek innovatief en duurzaam is. Hij wil dat de uitzonderingspositie die Nederland de komende twee jaar heeft, verandert in een visverordening waarmee pulskorvissen algemeen wordt toegestaan. "Als uit de nu nog lopende onderzoeken een positief oordeel komt over de techniek, dan moet die alsnog worden toegestaan."

De staatssecretaris is niet optimistisch over de richtlijn van de Europese ministers, maar zegt het nog niet op te geven. "We gaan door met knokken voor deze goede zaak en we gaan zien hoe ver we komen. Hopelijk lukt het."

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft nog geen standpunt ingenomen over de vistechniek. Hierover wordt komende maanden nog gesproken. Nadat het parlement een beslissing heeft genomen, moet overleg tussen de EU-lidstaten leiden tot een nieuwe visverordening.

STER reclame