De basiliek
NOS NieuwsAangepast

Spaanse parlement wil dat lichaam Franco wordt verplaatst

Een meerderheid in het Spaanse parlement heeft een voorstel goedgekeurd om het lichaam van oud-dictator Franco op te graven en weg te halen uit het mausoleum waar hij nu ligt. Het voorstel kwam van de progressieve partij PSOE. Zij vinden het mausoleum te veel eer voor Franco, schrijven Spaanse media.

Francisco Franco ligt al 41 jaar begraven in een groot mausoleum in de Vallei der Gevallenen, net buiten Madrid. Zijn voorganger Primo de Rivera ligt er ook, die zou ook moeten worden opgegraven. Eén parlementslid was tegen en de conservatieve regeringspartij PP onthield zich van stemmen. De regering is niet verplicht het voorstel uit te voeren.

Franco tijdens een militaire parade in 1967

Franco leidde tussen 1939 en 1975 een dictatuur in Spanje. Hij liet het mausoleum bouwen om de mensen te eren die zijn gesneuveld terwijl ze opkwamen voor zijn regime.

Franco liet tienduizenden willekeurige doden herbegraven bij het mausoleum. Ook politieke tegenstanders en dwangarbeiders zouden er terechtgekomen zijn. Sommige nabestaanden zijn er nog steeds tegen dat hun dierbaren naast de dictator liggen.

De basiliek wordt gemarkeerd door een enorm kruis van ruim 150 meter hoog. Aanhangers van Franco voorzien zijn graf nog steeds regelmatig van verse bloemen.

Het mausoleum is mede om die reden veel Spanjaarden een doorn in het oog. De PSOE wil dat de Vallei der Gevallenen geen bedevaartsoord voor franquisten blijft. Het moet juist een herinneringsplaats worden voor de slachtoffers van het regime van Franco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl