Nog veel datalekken in ziekenhuizen

Aleid Wolfsen, voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens ANP

De ziekenhuizen hebben de beveiliging van medische gegevens van patiƫnten niet op orde. Ook specialistenpraktijken kampen met dat euvel. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat in het eerste kwartaal van dit jaar al 161 keer melding is gedaan van een datalek in een ziekenhuis of kliniek.

Daarbij gaat het om verloren usb-sticks, gestolen laptops, foutief geadresseerde medische informatie of burgerservicenummers die in verkeerde handen terechtkomen.

Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zei bij Radio EenVandaag dat er in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 2500 meldingen zijn gedaan van fouten met digitale gegevens. 600 meldingen daarvan betreffen de gezondheidszorg en 161 meldingen gaan specifiek over ziekenhuizen.

Geschrokken

Over heel 2016 waren er iets meer dan 300 datalekken in ziekenhuizen. De Patiƫntenfederatie NederIand is ervan geschrokken dat het aantal datalekken in het eerste kwartaal al de helft is van het aantal over het hele vorig jaar.

Wolfsen zei dat het college vanaf volgend jaar volgens Europese regels de bevoegdheid heeft ziekenhuizen te beboeten als medische gegevens zoekraken. Nu kunnen alleen waarschuwingen worden gegeven.

STER Reclame