Schilderingen zijn nu weer zichtbaar in de hallen van Amsterdam CS
NOS NieuwsAangepast

Oude wachtkamer Amsterdam CS open, 'alsof er nooit iets is veranderd'

Op station Amsterdam Centraal gaan vandaag de gerestaureerde Wachtkamer 3e klasse en de historische gangen bij het eerste perron weer open voor publiek. Er is tien maanden gewerkt aan de restauratie.

Muren zijn gestuukt, metselwerk is gerestaureerd, details geschilderd en bogen zijn hersteld. De elementen die architect Cuypers in 1891 had bedacht bij het ontwerpen van het station en die in de jaren 50 en 60 zijn weggewerkt of gesloopt om de functionaliteit te vergroten, zijn nu juist weer teruggeplaatst. Een kantoorverdieping is verdwenen.

"Het lijkt alsof er nooit iets is gebeurd", zegt architecte Joyce van Sprundel over de renovatie. "Alsof er nooit een tussenvloer heeft gezeten."

Amsterdam CS in oude glorie hersteld

De restauratoren hebben 44 kleuren gebruikt om de originele decoraties te reconstrueren. Op enkele gevels is bewust nog vervuiling van stoomtreinen te zien.

Subsidie

De renovatie is voor een deel betaald met een speciale subsidie van de provincie Noord-Holland. Die stak 450.000 euro in het project. De rest is betaald door NS.

Vandaag worden ook twee nieuwe trappen geopend, die de centrale hal verbinden met horecagelegenheden aan het eerste perron van het station. Belangstellenden kunnen daardoor ook zonder ov-chipkaart het gebouw in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl