NOS NieuwsAangepast

ACM waarschuwt reviewsites: wees transparant

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat beoordelingssites transparanter worden over de manier waarop ze reviews verzamelen. Er zijn geen aanwijzingen dat er structureel iets misgaat in hun werkwijze, maar er is wel ruimte voor verbetering, zegt de ACM.

Uit onderzoek van de marktwaakhond blijkt dat reviews op internet een steeds grotere rol spelen bij de keuze die consumenten maken. Dat geldt vooral als het gaat om elektronica, hotels en restaurants. "Bedrijven schakelen ook steeds vaker consumenten in om tegen een beloning beoordelingen of recensies te schrijven", meldt de ACM. "Dat mag, maar omdat het in feite reclame is, moet dat wel herkenbaar zijn."

Consumenten moeten volgens de ACM goed geïnformeerd worden over de manier waarop reviews worden verzameld en geplaatst. Ook moeten positieve en negatieve beoordelingen zoveel mogelijk gelijk worden behandeld en zo snel mogelijk worden geplaatst.

'Subjectief of nep'

Volgens de ACM zijn consumenten zelf kritisch op online-reviews. "Ze zijn zich ervan bewust dat die subjectief of nep kunnen zijn", aldus de Autoriteit.

Vier grote reviewwebsites, waaronder restaurantsite Iens en vergelijkingssite Kieskeurig, gaan de adviezen van de ACM opvolgen.

De ACM gaat voorlopig niet handhaven, maar kijkt eerst aan hoe de regels worden opgevolgd. "Mochten de bedrijven de aanwijzingen van ons niet of onvoldoende opvolgen, dan kunnen we alsnog ingrijpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl