AFP

Op de Middellandse Zee is de Libische kustwacht bijna in aanvaring gekomen met een schip van een Duitse hulporganisatie. Dat gebeurde in de buurt van een bootje vol migranten.

Het houten bootje met aan boord bijna 500 migranten voer zo'n dertig kilometer ten noorden van de Libische kust en was op weg naar Italië. De kustwacht onderschepte de boot om die terug te begeleiden naar de kust. Het schip van de kustwacht zou daarbij zijn gehinderd door een boot van de Duitse hulporganisatie Sea Watch. De vrijwilligers wilden de migranten meenemen naar Europa, omdat Libië niet veilig zou zijn.

Ruzie op Middellandse Zee over migrantenboot

Sea Watch zegt dat de Libiërs een gevaarlijke manoeuvre maakten en bijna een aanvaring veroorzaakten, zonder dat er eerst een waarschuwing was gegeven. "Ze hebben onze bemanning in gevaar gebracht", zegt een woordvoerder. De organisatie heeft een filmpje van het incident op Twitter gezet.

Volgens internationale organisaties wachten in Libië 800.000 tot 1 miljoen mensen op hun kans om te vertrekken naar Europa. Het zijn vooral mensen uit andere Afrikaanse landen die Libië illegaal zijn binnengekomen. Vorig jaar wisten ruim 180.000 migranten vanuit Libië Europa te bereiken.

STER reclame