NOS NieuwsAangepast

Na 'dramatisch' examen Nederlands (en memes) gewoon weer door

Terwijl veel vwo'ers nog moeten bijkomen van het examen Nederlands gisteren, staat voor velen van hen alweer kunst of management en organisatie op de agenda. Sommige vmbo'ers hebben vandaag transport en logistiek, havisten komen te weten of ook voor hen Nederlands zo pittig is.

Kritiek op eindexamens is niets nieuws, maar op de eerste dag maakte het vwo-examen Nederlands meteen wel erg veel los. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen natuurlijk veel klachten binnen, maar de vwo'ers stortten zich vooral op sociale media om hun frustratie kwijt te raken. Vooral op deze Facebookpagina gingen ze los op het eindexamen Nederlands.

Zo plaatste Mariëlle Baelemans een foto waaruit ze laat blijken dat het examen niet korter was, zoals hun vooraf was beloofd. Samen met andere vwo'ers trekken ze daarbij vele internetmemes uit de kast.

Kritiek op de lengte van het examen

Er waren gisteren twee examens: Nederlands voor het vwo en scheikunde voor havo. Het LAKS kreeg tot nu toe ruim 25.000 klachten binnen over die Nederlands-toets. De teller bij het examen scheikunde stond vanochtend op meer dan 5200.

Vwo-leerling Marrit van het Bogerman uit Sneek begrijpt de commotie over de toets goed. "Het examen was veel te lang. Iedereen om mij heen zat in tijdnood. Ik had nog een uur en moest toen nog twee teksten."

Volgens vwo'er Rosanna zaten er dit jaar ook veel meer open vragen in het examen. "Er waren negen meerkeuzevragen en 30 open. Bij iedere open vraag stond een maximum aantal woorden. Soms waren dat er 30, soms 70 woorden. Je was dus de helft van je examen aan het tellen."

Ook over het gebruik van moeilijke woorden was veel te doen. Vooral de frase 'apocalyptisch geschreeuw' uit de examentekst kon rekenen op de nodige spot.

Op YouTube is ook kritiek op het examen. Vloggers vertellen hoe ze de eerste 'dramatische' examendag hebben beleefd. Sommigen vonden het meevallen, maar de meesten zijn ontevreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl