ANP

De prijs van huurwoningen in gemeenten vlak bij de dure steden stijgt snel. Dat blijkt uit gegevens van huurwoningensite Pararius. De gemiddelde huur in Nederland voor nieuwe contracten nam daardoor in een jaar toe van 13,38 euro naar 14,70 euro per vierkante meter: een stijging van zo'n 10 procent.

Vooral Zaandam werd fors duurder. Daar lag de gemiddelde vierkantemeterprijs in het eerste kwartaal van 2017 24,6 procent hoger dan een jaar eerder. En ook in plaatsen als Haarlem (10,2 procent), Heemstede (14,1 procent), Hoofddorp (14,3 procent) en Almere (12,6 procent) nam de huur fiks toe.

Amsterdam

Amsterdam blijft met zo'n 22 euro per vierkante meter de duurste stad om te huren in de vrije sector. Maar in tegenstelling tot de voorgaande jaren stabiliseert daar de prijs nu.

Zo'n stabilisering is volgens Jasper de Groot van Pararius ook in de andere steden te verwachten. En doordat de prijs in de andere gemeenten juist blijft stijgen, verwacht hij dat de kloof in de vrije sector de komende tijd kleiner wordt.

Kleine woning

De prijs van kleinere woningen in Amsterdam stijgt nog wel door. Voor een woning kleiner dan 75 vierkante meter betalen nieuwe huurders daar nu 4,7 procent meer dan vorig jaar.

Ook in de rest van het land stijgt de vierkantemeterprijs van kleine woningen meer dan de algemene trend. Gemiddeld nam de huur van kleine woningen afgelopen jaar met bijna 14 procent toe.

STER reclame