NOS NieuwsAangepast

Scout stond oog in oog met neonazi en wordt nu bedreigd

Een zwartgeklede man met een kaalgeschoren hoofd en een zonnebril staat oog in oog met een meisje. Ze draagt een scouting-uniform en heeft een vastberaden blik. En dat levert dan dit beeld op:

Tijdens een demonstratie in Tsjechië staan een neonazi en een scout oog in oog

Bovenstaande foto werd op 1 mei gemaakt bij een demonstratie van rechtsextremisten in de Tsjechische stad Brno. De 16-jarige Lucie Myslikova ging die dag ook de straat op en hoorde bij de 300 tegendemonstranten.

De Wereld Scoutingorganisatie (WOSM) deelde het plaatje begin vorige week op Facebook. Sindsdien is de foto meer dan 4000 keer gedeeld en meer dan 9500 keer geliket. "Ik was niet bang", zei Lucie over de foto.

Maar nu wordt ze volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechië bedreigd en krijgt ze beveiliging. Om wat voor dreigementen het gaat, is niet bekendgemaakt.

"Ik ging naar de tegendemonstratie als iemand die vastbesloten is om dingen te veranderen. Ik denk dat het nut heeft als ik dat probeer", zegt Lucie in een interview met de BBC.

De extreemrechtse demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen de Europese Unie en de komst van migranten. Lucie sprak met de neonazi over hun land en grenzen. Bij hun confrontatie vertelde de neonazi dat Lucie verkracht zou worden door vluchtelingen.

"Ik vertelde hem dat ik vind dat landen de plicht hebben om mensen te helpen die in conflictgebieden leven. In zulke gevallen bestaan er geen grenzen", vertelt Lucie. Ook vindt ze het belangrijk dat jonge mensen hun stem laten horen. "Zij leven in de toekomst en ze moeten de wereld maken zoals ze hem zelf willen."

En daarom ging ze de straat op.

Ik vecht niet met zulke mensen, maar wel met hun ideeën.

Lucie Myslikova

"Wat ik nog het raarst vind, is dat mensen mij een extremist noemen. Dat het zijn van een anti-fascist dus extremistisch is."

Maar niet bij alle demonstranten bleef het bij woorden. Verschillende extreemrechtse demonstranten en tegendemonstranten gingen met elkaar op de vuist. De politie arresteerde elf mensen.

Lucie vindt het belachelijk dat er op zo'n dag fysiek geweld wordt gebruikt. "Ik zal niet tegen dit soort mensen vechten. Ik vecht tegen hun ideeën."

De 16-jarige Lucie Myslikova tijdens de demonstratie in Brno op 1 mei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl