ANP

Het had een groot feest moeten worden, gisteren in Rotterdam. Maar de nederlaag van Feyenoord leidde juist tot het tegenovergestelde: teleurstelling en frustratie. Honderden relschoppers zochten na de wedstrijd in de binnenstad de confrontatie met de politie.

De mobiele eenheid veegde de straten rond de Coolsingel schoon - de plek waar veel mensen hoopten dat ze de huldiging van Feyenoord vandaag konden meemaken. Er werden 117 relschoppers gearresteerd. "Een smet op goede verliezers", zegt de politie.

Onder de arrestanten zijn Feyenoord-supporters, maar ook onruststokers die niets met voetbal hebben, zegt korpschef Paauw. "Een mengvorm van gefrustreerde mensen met weinig verstand, die meer fan van zichzelf zijn dan van de club."

De Rotterdamse korpschef zegt dat geprobeerd wordt om ze met snelrecht te berechten. Ook worden ze volgende week mogelijk via een bestuurlijke maatregel geweerd uit de stad. Paauw is teleurgesteld dat ingrijpen nodig was. "Dit terwijl alles nog niet vervlogen is. Dat Feyenoord nog steeds kampioen kan worden en dat er nog steeds zoveel ellende is, dat is teleurstellend."

'Gerechtvaardigd'

Veel mensen reageren op sociale media met begrip op het optreden van de ME'ers in de Rotterdamse binnenstad. Maar er is ook kritiek, onder meer op de inzet van politiehonden en het gebruik van wapenstokken.

Was het wel nodig om zó op te treden? De politie en de gemeente vinden van wel. "Dit was gerechtvaardigd", zegt politiewoordvoerder Gerard Spierenburg. "Vorige week hebben we al gezegd dat we er een feest van willen maken en relaxed op de achtergrond willen blijven. Dat hebben we ook zo lang mogelijk gedaan."

"En helaas hoort dit erbij en dat ziet er niet fijn uit", zegt de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. "Maar er waren gelukkig genoeg supporters die de politieagenten hielpen. Zij hebben wel gewoon zin in een feestje."

De politie roemt de supporters die de spelers bij De Kuip onthaalden. "Zij hebben zich als grootse verliezers getoond", vertelt Spierenburg. "Als je op zo'n manier je team onthaalt, dan ben je een groots verliezer. De relatief kleine groep die zich heeft misdragen, moet daar een voorbeeld aan nemen."

Spelersbus Feyenoord onthaald bij Kuip na nederlaag

In aanloop naar de wedstrijd van gisteren zei burgemeester Aboutaleb vorige week: "Ik wil uitdrukkelijk meegeven dat als zondag op grote schaal grote rellen zullen uitbreken, wij ons zullen beraden of de huldiging dan zou moeten plaatsvinden. We willen goed gedrag belonen en niet slecht gedrag belonen."

Gisteren liet Aboutaleb al vrij snel weten dat de gebeurtenissen van zondag 'geen consequenties' hebben voor een huldiging. "Dit valt niet in de categorie zware rellen waarvoor ik terugdeinsde om geen huldiging te organiseren."

'Rellen hebben geen consequenties voor huldiging'

Volgens de woordvoerder van de burgemeester was het allemaal niet extreem. "Natuurlijk zijn dit incidenten en natuurlijk is dit niet fijn", zegt hij. "Maar dit valt wel onder de scenario's waar we rekening mee hebben gehouden."

Volgens hem blijft de eerdere waarschuwing van Aboutaleb 'natuurlijk gewoon staan'. "We houden het allemaal scherp in de gaten. Maar je moet de boel niet bij het eerste de beste flesje bier dat wordt gegooid gaan afblazen. We gaan er gewoon alles aan doen om er een mooi feest van te maken."

De gemeente wil wél een duidelijke oproep doen aan de voetbalfans: 'Houd het hoofd koel, de komende dagen en ook aanstaande zondag.'

Ondertussen is de politie een onderzoek gestart naar de relschoppers die nog niet zijn gearresteerd, "waarbij naar verwachting nog deze week meer raddraaiers zullen worden geïdentificeerd en aangehouden." Tientallen relschoppers die gisteren zijn gearresteerd, zitten nog steeds vast.

Volgens de politie is de wedstrijddag, op de schermutselingen in de binnenstad na, goed en veilig verlopen. Vanuit heel Nederland waren agenten naar Rotterdam gekomen om alles in goede banen te leiden.

STER reclame