Politieagenten die niet meewerken, kunnen celstraf krijgen
NOS Nieuws

Gouverneur Texas eist dat steden immigratiebeleid uitvoeren

De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas gaat hard optreden tegen steden die het immigratiebeleid van president Trump boycotten. Hij heeft zijn handtekening gezet onder een Texaanse wet die in september ingaat.

Lokale overheden die weigeren om hard op te treden tegen criminele illegalen kunnen worden bestraft. De 'sanctuary cities' (steden die vanwege het immigratiebeleid ingaan tegen de centrale overheid) kunnen voor elke dag dat ze zich niet aan de wet houden een boete krijgen van ruim 25.000 dollar.

Politieagenten die het beleid van Trump niet uitvoeren, kunnen een boete, ontslag of een gevangenisstraf van een jaar krijgen.

Openbare veiligheid

"Als gouverneur heb ik de openbare veiligheid als mijn hoogste prioriteit", zei de Republikeinse gouverneur Abbott. "Door deze wet worden gevaarlijke criminelen van straat gehouden."

Texas grenst aan Mexico. In de staat wonen naar schatting zo'n 1,5 miljoen illegalen.

Amerikaanse Democraten zeggen dat het immigratiebeleid van president Trump leidt tot racistische profilering op straat. Mensenrechtenorganisaties stappen naar de rechter om de wet van tafel te krijgen. Een federale rechter zette eerder een streep door Trumps plan om steden die het immigratiebeleid dwarsbomen financieel te korten.

Immigratieagenten

Ook politiechefs van enkele grote steden in Texas hebben kritiek op het immigratiebeleid en de handhaving ervan. Ze zeggen dat het de afstand tussen de politie en immigranten vergroot en dat het politiemensen transformeert tot immigratieagenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl