Minister Bussemaker benadrukt het belang van fundamenteel onderzoek
NOS Nieuws

Miljoenen euro's subsidie voor topwetenschappers

Zes teams van topwetenschappers krijgen van het ministerie van Onderwijs miljoenen euro's subsidie om onderzoek te kunnen doen. Elk team krijgt bijna 19 miljoen euro, in totaal gaat het om een bedrag van 112,8 miljoen euro. De vorige keer dat het ministerie zo'n groot bedrag voor onderzoeksprogramma's toekende, was in 2013.

In het verleden ging het geld vooral naar exacte wetenschappen. Daarop kwam veel kritiek. Nu krijgen meer alfawetenschappers geld. Ook wordt voor het eerst veel geld uitgetrokken voor vrouwelijke wetenschappers.

Met de subsidies wordt onderzoek gedaan naar onder meer veroudering van de mens, quantumcomputers en de Grieks-Romeinse oudheid.

Samenwerken

De wetenschappers zijn verbonden aan verschillende universiteiten. Met het geld kunnen ze tien jaar lang gezamenlijk onderzoek doen.

Minister Bussemaker zegt dat fundamenteel onderzoek belangrijk is en dat het daarom goed is dat er geld beschikbaar komt. "Hiermee stimuleren wij door nieuwsgierigheid gedreven vrij en onafhankelijk onderzoek dat van groot belang is om doorbraken te kunnen forceren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl