Reuters

Voor een samengestroomde menigte aanhangers bij het Louvre heeft Emmanuel Macron zijn overwinningstoespraak gehouden. Hij bedankte de tienduizenden aanwezigen voor hun inspanningen gedurende de verkiezingscampagne. Dank voor uw betrokkenheid en voor uw bereidheid om risico's te nemen, zei Macron tegen zijn toehoorders, die massaal met de Franse driekleur zwaaiden.

Macron zei dat de kiezers de republiek hebben gered van extremisme. Hij zei er alles aan te zullen doen in de komende vijf jaar om de kiezers van zijn rivaal Marine Le Pen van gedachten te doen veranderen.

Vanavond kijkt de hele wereld naar Frankrijk, zei Macron. "De wereld verwacht dat wij de vrijheid verdedigen, maar ook een nieuwe gerechtigheid, een nieuwe verlichting en een nieuw milieubewustzijn."

Ook ging Macron in op de noodzaak om de Fransen bescherming tegen extremisme te garanderen. "Onze taak is immens groot", zei hij herhaaldelijk.

Macron spreekt aanhangers toe in Parijs

Eerder op de avond had Macron in een korte overwinningsspeech zonder publiek al een verzoenende en optimistische toon aangeslagen en geprobeerd de aanhangers van Marine Le Pen gerust te stellen.

Hij zei zijn best te willen doen voor alle Fransen en zowel Frankrijk als de Europese Unie te zullen verdedigen. "Laten we Frankrijk liefhebben", zei hij op de patriottische toon van zijn verslagen rivale.

"Er is een nieuwe bladzijde toegevoegd aan de lange Franse geschiedenis. Een van hoop en vertrouwen", zei de nieuwe president.

Macron: nieuwe pagina in de Franse geschiedenis

Overigens zal Macron zijn functie als leider van de door hem opgerichte politieke beweging En Marche neerleggen. Dat doet hij naar eigen zeggen omdat hij vanaf nu de president van alle Fransen is.

Hij riep zijn aanhangers op om zich te mobiliseren voor de parlementsverkiezingen van volgende maand. Het wordt voor het eerst dat En Marche meedoet. In de peilingen staat Macrons beweging aan kop.

STER reclame