Dolfijnen en hun trainer in Marineland in de Zuid-Franse stad Antibes
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk verbiedt houden van dolfijnen in gevangenschap

Frankrijk heeft het fokken van dolfijnen en orka's in gevangenschap verboden. Ook is het niet langer toegestaan om dolfijnen, walvisachtigen en bruinvissen te houden. Dierenactivisten spreken van een grote overwinning.

De Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, tekende woensdag een eerste versie van de nieuwe wet. Maar ze scherpt de regels nu verder aan, nadat bekend was geworden dat sommige dieren in aquaria gedrogeerd worden.

Het ministerie maakt een uitzondering voor orka's en tuimelaars die al in gevangenschap leven. Dierentuinen hoeven deze dieren niet vrij te laten.

Niet meer zwemmen met dolfijnen

In de nieuwe wet staat verder dat er geen direct contact meer mag zijn tussen de zoogdieren en toeschouwers. Mensen mogen niet meer met de dieren zwemmen en de bassins moeten worden vergroot.

Vijf grote milieuorganisaties hopen dat de maatregel het einde betekent van dierenshows in Franse aquaria. De dierentuinen zijn verbaasd over de nieuwe regels en vinden het vreemd dat zij niet zijn gekend in de besluitvorming.

De parken krijgen zes maanden de tijd om de regels door te voeren. De bassins moeten binnen drie jaar aan de nieuwe maatstaven voldoen.

Kritiek na Blackfish

In het Amerikaanse attractiepark SeaWorld is vorige maand voor het laatst een orka in gevangenschap geboren. Het park besloot vorig jaar te stoppen met het fokprogramma na kritiek van dierenrechtenactivisten.

Die barstte los na de documentaire Blackfish waarin oud-medewerkers van het park een boekje open deden. SeaWorld stopte na de vele kritiek ook met de orka-shows waarmee het park bekend was geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl