AFP

Hoogstwaarschijnlijk wint Emmanuel Macron zondag de Franse presidentsverkiezingen. Hij kan rekenen op veel stemmen van kiezers die in de eerste ronde op andere kandidaten stemden. Zo gaat dat meestal in Frankrijk: de andere partijen roepen op om tégen het Front National te stemmen.

Toch is dat deze verkiezingen minder vanzelfsprekend dan vroeger. Veel kiezers hebben zo veel moeite met de plannen van Macron, dat ze niet bereid zijn om op hem te stemmen om op die manier Marine Le Pen tegen te houden.

"Ik ben ervan overtuigd dat Macron zondag wint, dus hij heeft mijn stem niet nodig", zegt Valentin Trussardi. De student van 22 stemt altijd links. Hij blijft thuis. "Ik ben tegen het fascisme, de ideeën van Marine Le Pen, ik zal nooit op haar stemmen", zegt hij. Maar hij is even fel als het gaat over wat hij noemt de "dictatuur van de financiën".

Valentin Trussardi: de druk is niet erg, maandag is het voorbij NOS

"Dat is waar Macron voor staat, hij is van de banken. Met zijn liberale programma maakt hij mensen arm en hulpbehoevend. De druk op mensen die niet op Macron willen stemmen is verschrikkelijk", zegt hij. "Mensen zeggen dat ik door thuis te blijven Le Pen steun. Overal voel ik die druk. Maar dat is niet erg. Maandag is het voorbij."

Een baby van Hollande

Meneer Seviran is even fel gekant tegen Macron, maar om een heel andere reden. Hij stemde in de eerste ronde op de conservatief-rechtse kandidaat François Fillon. Hij stemt blanco, want hij vindt beide kandidaten niets. "Macron is jong en hij is een baby van president Hollande. En Hollande, dat was vijf jaar lang een ramp."

Meneer Seviran: Macron is een baby van president Hollande NOS

Ook meneer Seviran is ervan overtuigd dat Le Pen niet kan winnen, zeker na haar optreden in het debat, afgelopen woensdag. "We moeten ervoor zorgen dat de overwinning van Macron niet zó groot is, dat hij dat straks als een brede volkssteun opvat."

Anne-Françoise Prunieres Pillias gaat ook blanco stemmen. Ze is actief in de extreem-linkse beweging van voormalig kandidaat Mélenchon. "Het heeft geen zin om op Macron te stemmen, om zo Le Pen tegen te houden", zegt ze.

Anne-Francoise Prunieres Pillias: het is moeilijk om bij je principes te blijven NOS

"Als we Le Pen nu niet krijgen, dan krijgen we haar over vijf jaar. Want met Macron wordt alles slechter. Er zullen meer mensen ontevreden zijn. En dus wint ze over vijf jaar alsnog."

Ook Prunieres Pillias ervaart heel veel druk. "Mensen zeggen: je moet stemmen, dit kun je toch niet maken?" Ze wordt zelfs voor fascist uitgescholden, omdat ze niet op Macron wil stemmen. "Het is moeilijk om bij je principes te blijven. Maar ik heb het nog eens nagerekend. Zijn voorsprong is zó groot. Ik geloof niet dat ik daarmee een risico neem."

Veel Fransen stemmen morgen blanco

STER reclame