Haniyeh, links, naast Sinwar, nieuwe Hamasleider in Gaza
NOS Nieuws

Oud-premier Haniyeh nieuwe leider Hamas

De Palestijnse beweging Hamas heeft een nieuwe leider: de voormalige premier Ismail Haniyeh van Gaza. De leden van het politburo van Hamas hebben hem zoals verwacht aangewezen als de opvolger van Khaled Mashaal.

De bekendmaking volgt op de vaststelling van een nieuw, gematigder programma, dat bedoeld is om een eind te maken aan het internationale isolement van Hamas.

Hamas wil zich herdopen tot een islamitische bevrijdingsbeweging en niet een geïsoleerde beweging worden zoals de Moslimbroederschap, die in Egypte verboden is.

Gematigder

Uit het programma van Hamas zijn ook teksten verwijderd die expliciet verwijzen naar de vernietiging van Israël. Het ultieme doel van Hamas blijft wel de bevrijding van alle historische Palestijnse plaatsen, inclusief die in het huidige Israël.

Haniyeh werd in 2006 na de verkiezingen premier van het Hamas-bewind in de Gazastrook. Toen het conflict tussen Hamas en Fatah een jaar later zijn hoogtepunt bereikte, zette de Palestijnse president Abbas Haniyeh af. Die negeerde dat bevel en bleef aan tot 2014. Haniyeh werd vorig jaar al genoemd als de favoriet om Mashaal op te volgen als hoogste leider van de militante beweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl