De Dierenbescherming stopt met het filmen van misstanden op paardenmarkten
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Regels paardenmarkt Zuidlaren verder aangescherpt

De grootste paardenmarkt van Nederland, in het Drentse Zuidlaren, duurt dit jaar opnieuw korter. Ook wordt het terrein voor de paardenmarkt vergroot zodat er meer ruimte is voor paarden, handelaren en publiek.

Dat is besloten op grond van een gemeentelijke evaluatie van de paardenmarkt van 2016, meldt RTV Drenthe.

De Dierenbescherming voert al jaren actie tegen de ongeveer honderd paardenmarkten die elk jaar in Nederland worden gehouden. Grootste kritiekpunten zijn dat de dieren vaak over grote afstand worden aangevoerd, soms slecht behandeld worden en stress ondervinden van elkaar, de bezoekers en kermisattracties.

De Dierenbescherming stopte vorig jaar met het filmen van misstanden nadat medewerkers bespuugd en geslagen waren door paardenhandelaren.

Hengsten en merries

Naar aanleiding van de kritiek adviseerde de Raad voor Dierenaangelegenheden staatssecretaris Van Dam in maart 2017 om de regels aan te scherpen. Zo moet elk paard worden gecontroleerd door een dierenarts. Onrust onder de dieren moet worden voorkomen door hengsten en merries te scheiden. De dieren mogen ook niet meer uit het buitenland worden gehaald.

Omdat hij demissionair is, kan Van Dam nu geen wetsvoorstel maken van dat advies. Maar de gemeente Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt, neemt wel maatregelen. Zo duurt de paardenmarkt dit jaar tot 15.00 uur in plaats van 16.00 uur. Twee uur daarna moeten de paarden van het marktterrein af zijn. Vorig jaar werd de markt ook al verkort, van 18.00 uur naar 16.00 uur.

Meer ruimte

Het terrein van de paardenmarkt in Zuidlaren wordt dit jaar vergroot. "Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de paarden, handelaren en het publiek dat de markt bezoekt".

De gemeente wil ook nadenken over de invoering van een zogeheten in- en uitslagregister. Zo moet duidelijk worden wie bij welk paard hoort. Ook mogen paarden en pony's niet verstrikt raken in de touwen. Daarom wordt aanbevolen om een enkel touw te gebruiken bij de palen.

Advertentie via Ster.nl